EL SUPREM DECIDEIX L'11 DE DESEMBRE SI EL JUDICI ES REPETEIX

La Guàrdia Civil investiga si un ganivet trobat a Almonte (Huelva) és el de les 151 punyalades a una nena i el seu pare

L'assassí va matar l'home i la seva filla de 8 anys el 2013. Els investigadors van detenir l'amant de la dona de la víctima, però un jurat popular el va declarar no culpable

L'arma no va ser trobada. Quatre anys després, un veí va trobar un ganivet "amb taques antigues" en una claveguera pròxima a la casa del llavors acusat

zentauroepp46074154 crimen almonte181129181352

zentauroepp46074154 crimen almonte181129181352
zentauroepp46076883 crimen almonte181129211350

/

5
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

L’assassí va acabar primer amb la vida del pare, Miguel Ángel Domínguez. La nit del 27 d’abril del 2013 el va sorprendre a la dutxa i li va clavar quaranta-set ganivetades. Després, va perseguir la seva filla, María, de 8 anys, per tota la casa. La nena va rebre 104 punyalades. Dos dies després, van trobar-ne els cadàvers a la seva vivenda d’Almonte (Huelva), però ni rastre de l’arma amb què es van cometre els crims. La investigació de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil va conduir fins a Francisco Javier Medina, l’amant de Marianela Olmedo, dona de Miguel Ángel i mare de María. Va ser detingut i enviat a presó. Allà va passar-hi tres anys, però l’octubre del 2017 un jurat popular el va declarar no culpable. Ara, una nova denúncia sobre la descoberta d’un ganivet per un veí quatre anys després dels crims, a la qual ha accedit EL PERIÓDICO, pot ser que doni noves dades sobre els assassinats.

Claveguera en què sembla que un pintor va trobar el ganivet a Almonte, el maig del 2017. / EL PERIÓDICO

Quatre mesos abans que se celebrés el judici contra Medina a l’Audiència de Huelva, "el maig-juny del 2017, un pintor que estava realitzant tasques de la seva professió en un domicili d’Almonte va veure un ganivet de fulla gran quan va anar a fer el canvi d’aigua amb pintura en una reixeta del carrer Callejón de los Granados, a només 300 metres d’on viu el que va ser acusat", segons va denunciar Aníbal Domínguez, germà i tiet de les víctimes, el 21 de novembre passat a la Comandància de la Guàrdia Civil de Huelva.

L’home, que fa cinc anys i mig que lluita perquè s’aclareixi l’assassinat dels seus familiars, va acudir als agents després que diversos veïns, testimonis de la descoberta, es posessin en contacte amb ell el mes d’abril passat i decidissin explicar-li els fets, preocupats perquè aquell ganivet pogués ser el que l’assassí va utilitzar per perpetrar els crims, encara sense resoldre.

En una bossa de supermercat

D’acord amb la denúncia, de la qual també té constància la UCO, "el pintor que va veure el ganivet no hi va donar cap importància, però l’endemà va anar a fer la mateixa operació a la reixeta i es va sorprendre que el ganivet seguís allà, per això va alertar diverses veïnes, i una d’elles va avisar la Policia Local d’Almonte".

Llavors, segons va explicar un dels veïns a Aníbal, "es va personar al lloc dels fets la cap de la policia local. Les veïnes que estaven allà li van relatar els fets i ella va abandonar el lloc", però "al cap de pocs minuts, va aparèixer una parella d’agents del mateix cos policial amb moto. Ells van extreure el ganivet de la reixeta, el van introduir en una bossa de plàstic, concretament, una bossa del supermercat que els va proporcionar una veïna, i se'l van emportar". Abans de marxar, segons va relatar Aníbal a la Guàrdia Civil, una de les dones "va sentir que un dels policies va dir que el ganivet estava tacat i que no eren taques de pintura, sinó que eren taques antigues".

Però el més sorprenent, segons adverteix Aníbal, és que "ni la UCO ni la Comandància de Huelva en saben res, és a dir, ens preguntem per què, tenint en compte que l’horror dels crims està molt present en la memòria col·lectiva de tots els ciutadans d’Almonte, la policia local no va traslladar els fets perquè les forces competents investiguessin el que podia ser una peça clau en dos assassinats sense resoldre. I el més greu, hauran d’aclarir on va anar a parar aquell ganivet". Això és el que investiga ara la UCO, que pot ser que cridi a declarar tant el pintor que va trobar l’arma com les veïnes que van presenciar els fets, tots identificats en la denúncia d’Aníbal. Segons ha pogut saber aquest diari, un d’ells ja s’ha ofert voluntari per testificar.

Actuació "aberrant"

A més, si es corroboren els fets denunciats, l’actuació de la policia local a l’hora de recollir el ganivet va ser, segons el parer de Aníbal, "aberrant": "El més lògic hauria sigut que la policia local ni hagués tocat aquest objecte. O, en el seu defecte, que almenys l’haguessin extret com toca i no en una bossa qualsevol aportada per una veïna". Per ell, aquestes "presumptes negligències" no són casuals: "Coincideix que la cap de la policia local que va estar present al lloc de la descoberta del ganivet va ser proposada per la defensa de Medina per al judici per assassinat". D’altra banda, "també resulta que el cap polític d’aquesta dona, és a dir, el regidor de Seguretat Ciutadana ha sigut soci de despatx de l’advocat de l’absolt". I, per si fos poc, "aquest regidor va assistir com a lletrat el llavors acusat en els primers moments de la seva detenció, als jutjats de La Palma del Condado".

Notícies relacionades

Els brutals assassinats no només van commocionar els veïns d’Almonte (23.200 habitants) per la naturalesa dels crims. La detenció de Medina va dividir el poble en dos grups: els que creuen en la seva culpabilitat, d’acord amb el criteri de la fiscalia i el reguitzell de proves detectades per la UCO, que va trobar l’ADN de Medina en tres tovalloles ensangonades recollides en dos lavabos del pis en què es van cometre els crims. I, d’altra banda, els que en defensen la innocència. Quan va sortir de la presó, Medina, que participa activament en les tradicions del poble, com el trasllat de la Mare de Déu del Rocío, va ser rebut a la porta de casa seva per més de mil habitants, que el van pujar a coll al crit de: "¡Innocent!".

Serà el Tribunal Suprem qui decidirà si Medina torna a asseure’s al banc dels acusats, després que la Fiscalia de l’Alt Tribunal i la família de les víctimes demanessin que es repeteixi el judici. Ho farà, segons va notificar aquest dijous, en una vista que tindrà lloc l’11 de desembre que ve, una data que Aníbal i la seva família ja han marcat en vermell al calendari.