pederàstia en un centre escolar

"Es posava darrere meu mentre jo tocava el piano i em grapejava"

Arrenca el judici contra el professor Andrés Díez, acusat d'abusar sexualment de 14 alumnes de l'escola religiosa Valdeluz, a Madrid

Les declaracions de les menors descriuen greus abusos a classes, tutories i esbarjos comesos durant 11 anys

5
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

"¿Què et tocava el professor?", va preguntar el desembre del 2006 una psicòloga a la noia, que llavors tenia 16 anys. "Acabem abans si et dic el que no em va tocar", va respondre la jove. Ella va ser la primera a denunciar abusos sexuals per part d’Andrés Díez, el seu professor de música a l’escola concertada madrilenya Valdeluz, dirigida per religiosos agustins i que té uns 1.700 alumnes. Dotze anys després, el seu cas i el d’unes altres tretze noies asseu des d’aquest dilluns al banc dels acusats de l’Audiència Provincial el docent, per a qui el fiscal demana 69 anys de presó el fiscal demana 69 anys de presó.

Els relats de les alumnes descriuen episodis d’abusos per part de Díez al llarg d’onze anys, entre el 2002 i el gener del 2014, a nenes d’entre sis i disset anys. "Mentre jo tocava el piano, Andrés em posava la mà a l’espatlla, la feia lliscar i fregava els meus pits. De vegades s’asseia al meu costat i aprofitant que corregia la posició de les meves mans, espatlles o cos, m’acariciava les cames per sobre de la roba", va declarar una de les nenes a la policia i al jutge.

Acadèmia Segle XXI

Díez, que impartia classes d’Ètica, Religió i Música a l’escola, on també era tutor de batxillerat, regentava al costat de la seva dona una acadèmia de música que es deia Segle XXI, en un local dins de l’escola, a la qual assistien alumnes del mateix centre escolar. Segons el fiscal, era allà on, "aprofitant la seva superioritat com a docent, va anar desplegant conductes sobre les menors que començaven amb petons a les galtes i abraçades i anaven augmentant el seu contingut sexual per passar a petons a la boca, carícies a les cames per la zona de les cuixes, fins a arribar a tocaments als pits, els glutis i la zona vaginal per a sobre i sota de la roba, arribant a introduir els seus dits a la vagina de les menors".

L’escola Valdeluz, a Madrid.

D’una banda, els episodis es produïen "en la privacitat de les classes individuals", segons el Ministeri Públic. Una noia que va denunciar abusos entre els 13 i els 16 anys, va declarar: "Es posava darrere meu mentre jo tocava el piano i em ficava les mans dins de la samarreta, em grapejava el pits, em descordava els sostenidors i em ficava els dits a la boca. De vegades jo li mossegava, llavors ell em pegava a l’espatlla i em deia 'no em facis això, m’has fet mal’".

D’acord amb el relat del fiscal, el professor Díez també "tocava" les menors en les classes col·lectives, "buscant sempre una ubicació a l’aula que impedís que ningú el sorprengués". Així ho corroboren les víctimes: "A classe de llenguatge musical ens posava una pel·lícula, em cridava i m’asseia al seu costat. Em ficava la mà per dins dels pantalons (...) Jo estava pendent del vídeo, creia que era un joc. Després treia la mà, jo me n’anava i Andrés en cridava una altra. Això passava quan apagava el llum".

Demanava que el toquessin

A més de tocar a les seves alumnes, Díez els demanava que el toquessin a ell: "Em feia seure sobre les seves cames, em feia tocar el piano amb la mà esquerra per masturbar-lo amb la dreta", va declarar una noia que relata abusos des dels 11 anys. Una altra alumna va denunciar: "De vegades em pujava la faldilla i intentava treure’m les mitges. Es fregava el penis amb la meva esquena, m’agafava la mà i la col·locava als seus genitals. En les últimes classes em va arribar a posar-me els dits a la zona vaginal"

Segons el sumari, el professor va anar de menys a més durant el temps que van durar els abusos, guanyant-se a poc a poc la confiança de les menors. Quan amb això no n’hi havia prou, Díez canviava d’estratègia. Una nena que va denunciar haver patit abusos durant sis anys va declarar que el professor li assegurava que les seves experiències amb ell eren part de la seva formació i li deia: "Et toco perquè et posis nerviosa, com una tècnica d’estrès".

El professor, que va ser detingut el febrer del 2014 i, després de dos mesos a la presó, va quedar en llibertat sota fiança de 12.000 euros, va negar els fets davant del jutge i va provar de justificar les acusacions contra ell: "Les classes de piano impliquen proximitat entre professor i alumne i moltes vegades s’ha d’agafar la mà de l’alumne i col·locar-la a sobre el piano. Se’ls ha de corregir el canell i fins i tot la posició de les cames i la postura de l’esquena". Després, va afegir que algunes de les menors que l’havien denunciat patien "problemes d’adaptació" en l’escola.

Un "professor exemplar"

Segons anaven creixent, les nenes es van anar adonant que el que el professor els feia estava malament, però els va costar molt comunicar els abusos. Abans que els destapessin, molts pares d’alumnes definien Andrés com "un professor exemplar". A més, tant les nenes com alguns dels seus familiars tenien una estreta relació amb la dona de Díez, Pilar, directora de l’acadèmia de música on s’havien donat els abusos. Algunes famílies anaven a barbacoes al xalet que el matrimoni té a Sevilla la Nueva (Madrid), on, segons el fiscal, Díez també aprofitava per tocar les nenes "en algun lloc apartat".

Notícies relacionades

Per això, quan algunes víctimes van decidir denunciar Díez no les tenien totes: "La directora ens tractava molt bé, pensàvem que no sabia el que feia el seu marit i que si dèiem alguna cosa ella estaria molt malament", va explicar una denunciant a la psicòloga. Una altra noia va explicar a l’especialista que anys després dels abusos, encara somiava amb Díez i la seva dona: "En el meu malson, Pilar s’assabentava [dels abusos] i anava en cotxe. Llavors, patia un accident i era com que l’havia matat jo o alguna cosa així. No sé, em sentia molt culpable. Després, Andrés continuava fent el mateix encara que Pilar estigués morta i em semblava horrible".

La psicòloga que es va entrevistar amb les víctimes va concloure que tots els testimonis, tret de dos, són "creïbles" o "altament creïbles" i descriu seqüeles derivades dels abusos que han afectat el desenvolupament de les nenes, moltes avui majors d’edat. Van haver de canviar d’escola, de barri i algunes fins i tot de ciutat per començar de nou. Diverses noies continuen, anys després, en tractament psicològic. I ara ho han de reviure tot un altre cop per afrontar el judici que el seu presumpte abusador ha esperat en llibertat.