Operació policial

Una banda cobrava 2.000 euros per contractar un suplantador en l'examen de conduir

Detingudes 46 persones d'origen subsaharià, entre membres del grup i clients, localitzats en diverses ciutats espanyoles

Desarticulada una organització criminal especialitzada a suplantar identitats en els exàmens per obtenir el carnet de conduir. / policia nacional (VÍDEO: POLICIA NACIONAL)

1
Es llegeix en minuts

Agents de la Policia Nacional i dels Mossos han detingut 46 persones i han desarticulat una organització criminal d'origen subsaharià especialitzada en la falsificació de documents. Els arrestats suplantaven la identitat dels aspirants per obtenir el carnet de conduir, alguns dels quals, que no tenien ni idea de les normes de trànsit, a canvi de 2.000 euros. A més, falsificaven qualsevol tipus de document per vendre'l entre la comunitat ghanesa a Espanya, i cobraven 600 euros per passaport, 300 euros per permís de residència o 150 euros per certificat.

Les investigacions van començar a finals de l'any 2016. Els agents es van desplaçar fins a la sala d'exàmens teòrics de la Prefectura Provincial de Trànsit de Tarragona per verificar els documents presentats pels aspirants a obtenir el permís. Allà van detectar irregularitats en la targeta d'identitat d'estranger d'un ciutadà de Ghana. A partir d'aquí els investigadors van descobrir una trama dedicada a la falsificació de documents per fer exàmens teòrics de conduir usurpant la identitat de l'aspirant. Els interessats pagaven 2.000 euros a l'organització perquè un suplantador es presentés a l'examen. Principalment, els clients eren persones que necessitaven tenir el carnet ràpidament, que no parlaven l'idioma o que no volien estudiar.

Altres documents

Notícies relacionades

Una altra branca de l'organització s'encarregava de produir i vendre gran quantitat de documents falsificats de diverses classes -passaports, certificats de naixement, certificats penals, segells per a legalitzacions- distribuïts principalment entre la comunitat ghanesa a Espanya i pels quals sol·licitaven diverses quantitats de diners. Aquests documents eren utilitzats per adquirir noves identitats a Espanya, obtenir permisos de residència al nostre país o sol·licitar tot tipus d'ajudes i prestacions estatals, autonòmiques o municipals.

Al capdavant de l'organització, que tenia una gran infraestructura per tot el territori espanyol, hi havia un ciutadà nascut a Ghana que tenia com a lloctinent un home d'origen nigerià -expert falsificador- que creava els documents de més qualitat. La investigació, que continua oberta, s'ha saldat fins al moment amb la detenció de 46 persones a Barcelona (16), Madrid (10), Múrcia (2), Logronyo (2), Biscaia (3), Saragossa (7), Burgos (2), Alacant (1), Las Palmas (1), Almeria (1) i Lleida (1).