CONCENTRACIÓ MULTITUDINÀRIA

Mar de llàgrimes i crits de "pena de mort" en dues concentracions a Almeria per Gabriel Cruz

Només uns crits d'"assassina" trenquen el silenci al centre de la capital en repulsa per la mort del nen de 8 anys, però posteriorment centenars de persones han envoltat la comandància de la Guàrdia Civil

fsendra42479680 m s de 12 000 almerienses guardan cinco minutos de atronador180311210640

fsendra42479680 m s de 12 000 almerienses guardan cinco minutos de atronador180311210640

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

“Jo només penso en l'àvia, i en els pares, el que deuen estar passant”. Trencats de dolor, i amb la ment posada en el calvari de la família després de conèixer la troballa del cadàver del petit Gabriel Cruz després de 12 dies de recerca, milers d'almeriencs es van concentrar aquesta tarda a la cèntrica Puerta de Purchena per guardar cinc minuts de silenci i expressar la seva repulsa pel que ha succeït i el suport a la família. Un respectuós silenci que només va ser trencat pels crits d'“assassina, assassina” que van proferir alguns manifestants. No obstant, posteriorment, centenars de persones van envoltar la comandància de la Guàrdia Civil, on està presa Ana Julia Quezada, corejant el crit de "pena de mort". 

Va ser l'alcalde d'Almeria, Ramón Fernández-Pacheco, qui al saber-se el dramàtic desenllaç convocava els veïns a concentrar-se a la mateixa plaça on divendres encara hi havia esperança per localitzar Gabriel. Igual que llavors, la plaça es va omplir de “peixets” en al·lusió al sobrenom del nen, veí d'Almeria i un enamorat de la vida marina que somiava ser biòleg marí de gran. Però si llavors els milers d'assistents portaven llaços blaus amb la seva cara, en aquesta ocasió els dibuixos de peixos anaven acompanyats d'un mar de llàgrimes, el lema “Tots som Gabriel” i diversos llaços negres. També algun cartell amb la foto del nen i el text “assassina, què has fet amb el nostre peixet”.

“No hi ha paraules per expressar com l'ésser humà pot arribar a això”, deien algunes de les més de 12.000 persones, segons fonts municipals, que es van concentrar a les 19 hores a la plaça i que a causa de la pluja es van dissoldre a l'acabar el temps de silenci, que per megafonia es va demanar que es respectés escrupolosament. Amb aspecte trist, alguns s'havien desplaçat fins i tot des d'altres municipis de la província al conèixer la cita per expressar la seva solidaritat a la família. Hi van ser divendres, i sentien que no podien faltar aquest diumenge.

“Et veus impotent per no poder fer-hi res”, deien als mitjans de comunicació moltes mares, que no podien posar-se ni tan sols per un minut en la pell de Patricia Ramírez, la mare de Gabriel, sense que els recorregués un calfred. “Que ho pagui, que qui ho hagi fet ho pagui, perquè no hi ha dret que li facin això a un nen de vuit anys”. I és que amb el recent debat de la presó permanent revisable encara fresc en la memòria de molts, les possibles penes als presumptes responsables de la mort del nen va ser un altre dels comentaris que es van sentir a la plaça. Els més exaltats es van traslladar a continuació a les portes de la Comandància de la Guàrdia Civil, on estava detinguda la principal sospitosa de la mort del menor, per reclamar a crits la pena de mort.

Notícies relacionades

Un ressò que no va arribar a les autoritats al capdavant de la concentració. “Almeria sencera sense excepció li desitja avui que descansi en pau allà on estigui”, lamentava el regidor Fernández-Pacheco, per a qui la mort de Gabriel era “la notícia que ningú haguria volgut sentir, veure o llegir”. “Igual que divendres ens vam reunir aquí per demanar que Gabriel tornés aviat a casa, avui havíem de fer-ho per expressar el dolor i la nostra ràbia perquè ell no tenia culpa de res, sinó tota una vida al davant per ser feliç”, va afirmar.

En un ple extraordinari celebrat a continuació, la corporació municipal va decretar tres dies de dol a la ciutat, on el nen residia amb la seva mare, i va expressar el seu reconeixement amb les forces de seguretat de l'Estat per la professionalitat demostrada durant aquests dies per aclarir la desaparició. Així mateix, l'alcalde va voler agrair “la lliçó de solidaritat del poble d'Almeria, que ha manifestat la seva unió en una causa que ho mereixia”. “Si l'escalf de tota aquesta gent pot servir d'alguna cosa, està ben utilitzat”, va concloure.