Nit de psicosi a la riba del mar

El record de la pròxima tragèdia de Portugal va portar a molts a defugir la carretera i refugiar-se en la platja

jcarbo39054676 doana170625192202

jcarbo39054676 doana170625192202 / CRISTINA QUICLER

2
Es llegeix en minuts
J. C./ SEVILLA

En pocs minuts, un infern. Així van descriure els veïns de Mazagón (Huelva) la situació viscuda la dissabte a la nit, quan van contemplar atònits com la columna de fum que s'apreciava als afores del poble es convertia en voraces flames que arribaven fins a les mateixes portes de casa seva. Al pensament de molts es van repetir les dramàtiques escenes de l'incendi de fa una setmana a Pedrógão Grande (Portugal), on desenes de persones van quedar atrapades amb els seus cotxes quan fugien, i van preferir refugiar-se durant la nit a la riba del mar. “Anem-nos-en corrents cap a la platja”, va ser el crit de guerra.

Durant tota la nit es van viure escenes d'ansietat pànic. Tan bon punt es va decretar el nivell 1 d'emergències per incendi forestal, els membres de protecció civil es van posar a recórrer els disseminats a crits instant els veïns a “desallotjar la zona”. El càmping Playa de Doñana, amb 1.500 estiuejants, va ser un de primers a evacuar-se per la presència d'intens fum i cendres que feia l'aire irrespirable. Alguns testimonis relaten el nerviosisme d'aquells primers moments, amb gent precipitant-se a tota velocitat amb els seus cotxes i saltant-se la tanca d'entrada o col·lisions per encalç davant la urgència per sortir d'allà. Ja fos amb el que portaven posat o amb les maletes fetes a correcuita.

LLITS PER ALS NENS

Ja de dia, els desallotjaments es van repetir també en poblats barraquistes, on encara quedaven immigrants aprofitant els últims dies de la temporada de la maduixa. També hi va haver qui, com els ocupants del Centre d'Atenció a Drogodependents, van optar de forma voluntària per desallotjar les instal·lacions en previsió d'haver de fer-ho hores més tard.

Notícies relacionades

En total, van ser desallotjades unes 2.300 persones, la majoria de les quals es va dirigir a les seves vivendes habituals o a cases pròximes de familiars.750 van haver de ser reallotjades en diferents instal·lacions municipals i esportives, on la nit es va fer llarga pel temor al que pogués passarr a les seves cases i pocs van dormir. Els veïns de les zones més allunyades de l'incendi també es van oferir a donar un cop de mà, i molts van prestar els seus llits als més petits i van oferir aigua o mantes per fer més suportable la nit sota el mantell de cendra.

VISITANTS DE DIUMENGE ATRAPATS

La por es va allargar durant tota la jornada i, com el foc, es va reavivar diumenge a la tarda, quan centenars d'estiuejants de cap de setmana havien de tornar als seus domicilis a Sevilla o Huelva per reprendre la seva jornada laboral de dilluns. La carretera de sortida d'una de les platges més concorregudes, Matalascañas, es va mantenir tancada al trànsit per deixar treballar els bombers, de manera que molts es van veure atrapats. I la por i la psicosi es van fer forts. Tant, que des de l'Ajuntament d'Almonte, de qui depèn la platja, es van haver de llançar missatges de calma recordant que el tall de la via era preventiu i el risc inexistent per al nucli de vivendes, d'aquí que fos innecessari que molts busquessin, de nou, refugi arran de mar.