ARMATS AMB PALS

Una quarantena d'interns s'amotinen al terrat del CIE d'Aluche tota la nit

Han deposat la seva actitud de manera pacífica a les 9.30 del matí després de gairebé 12 hores de tensió

Els sublevats eren d'origen algerià i no tenien armes

Interns del CIE d’Aluche s’han amotinat al terrat de l’edifici. / ATLAS

Interns del CIE d’Aluche s’han amotinat al terrat de l’edifici.
icoy35963265 cie161019184827

/

4
Es llegeix en minuts

Els 39 interns del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) del barri d'Aluche, a Madrid, que mantenien un motí al terrat del centre des d'aquest dimarts a les 21.00 hores han deposat la seva actitud de manera pacífica, després d'una negociació amb la policia. 

Els interns, que anaven armats amb pals i restes de mobiliari, reclamaven "llibertat" i "dignitat". La Policia Nacional ha mantingut acordonada la zona tota la nit i ha intentat negociar amb els interns, amb qui ja s'han establert "canals de comunicació", segons un portaveu.

El portaveu policial ha precisat que 38 dels 39 són de nacionalitat algeriana i ha assegurat que, al marge de la situació del terrat, el CIE està funcionant amb normalitat. 

Els interns van trencar una porta de seguretat i van pujar per una escala al terrat. La seguretat del CIE va avisar la policia i els dos primers equips de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) van arribar "al cap de 10 minuts". Mentrestant, regidors i càrrecs d'Ahora Madrid i de Podem que són al lloc han denunciat que no els han deixat entrar a les instal·lacions ni els estan oferint cap informació sobre com es resoldrà la situació.

"Assenyalem l'opacitat en la gestió d'aquesta situació. Cap notícia des dels responsables del CIE", ha escrit a Twitter el delegat de Seguretat de l'Ajuntament de Madrid, Javier Barbero. Per la seva part, el diputat de Podem a l'Assemblea de Madrid Isidro López ha relatat que les Unitats d'Intervenció Policial (UIP) els han comunicat que tenen ordres de no deixar-los passar.

DES DE LES 21.00 HORES

El motí va començar aquest dimarts cap a les 21.00 hores a les instal·lacions d'aquest centre ubicat a l'avinguda de Los Poblados, al barri d'Aluche, al sud de Madrid, a la parcel·la que abans ocupava la desapareguda presó de Carabanchel. Mig centenar d'interns van començar a destrossar el mobiliari i llançar objectes. Una trentena d'ells, armats amb pals i restes de mobiliari, vn aconseguir enfilar-se fins al terrat de l'edifici, on seguien amotinats a les 7.30 del matí, segons fonts policials.

A la zona s'hi han desplegat agents de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) de la Policia Nacional, així com de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), els coneguts com a antiavalots. També diverses dotacions de bombers i unitats del Samur. Així mateix, segons han indicat a Europa Press fonts policials, s'ha sol·licitat la incorporació al dispositiu d'un helicòpter de la Policia Nacional per controlar els moviments dels interns que estan enfilats al terrat.

El personal policial tracta igualment de convèncer els interns que tornin a accedir a l'interior de la instal·lació. Segons ha indicat un portaveu de la Prefectura Superior de Policia de Madrid, no hi ha constància de ferits ni fugats després del motí.

IGLESIAS S'OFEREIX COM A MEDIADOR

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, anirà aquest matí al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) d'Aluche per intentar "parlar" i "mediar" amb els la trentena d'interns que seguien amotinats a la teulada des d'ahir a la nit.

Iglesias, que ha fet aquest anunci en una entrevista a Antena 3, ha dit que ell no té "por" dels interns i ha demanat al ministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz, que "no es preocupi" per la seva seguretat, alhora que l'ha acusat de "no estar interessat que s'acabi la situació" d'aquests centres.

"Jo no tinc por d'aquestes persones, sí que en tinc de Rato, Soria i tots els pocavergonyes de la Gürtel", ha assenyalat el líder de Podem, després de subratllar que els interns del CIE "no han comès cap delicte", sinó que estan privats de llibertat per una "falta administrativa" en centres on "no es respecten els drets humans". 

CARMENA, PARTIDÀRIA DE LA MEDIACIÓ

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha traslladat personalment i de manera telefònica a la delegada del Govern, Concepción Dancausa, el suport municipal a les tasques de mediació després del motí, han informat fonts municipals.

Les mateixes fonts han detallat que Carmena ha expressat a Dancausa la preocupació pels fets, a més de traslladar-li tot el suport en les tasques de mediació i en els necessaris serveis d'emergències, cosa que la delegada del Govern ha agraït.

Fins al CIE s'hi han traslladat fins a quatre regidors d'Ahora Madrid: la regidora-presidenta d'Aluche i Carabanchel, Esther Gómez; el regidor president de Villaverde i Fuencarral-El Pardo, Guillermo Zapata; el delegat de Salut, Seguretat i Emergències, Javier Barbero, i el delegat d'Economia i Hisenda, Carlos Sánchez Mato.

Notícies relacionades

Barbero ha manifestat el seu desig que el motí es resolgui de "la manera més pacífica possible", "com més aviat millor" i "sense ferits".

Esther Gómez ha escrit en el seu compte de Twitter que cada CIE que segueix obert "afebleix una mica més la democràcia. Els drets humans són de tots". La mateixa xarxa social ha sigut utilitzada per Zapata per defensar que "cap ésser humà és il·legal". Carlos Sánchez Mato ha destacat que a Aluche no hi ha res que l'"avergonyeixi tant com que s'hi empresoni éssers humans en un CIE que no s'hauria hagut d'obrir mai".