Més de 2.000 persones evacuades i un agent forestal mort en un incendi a La Palma

La Guàrdia Civil deté un home com a presumpte responsable del foc, provocat de manera accidental

Les flames ja afecten una superfície d'entre 1.500 i 2.000 hectàrees

Els veïns contemplen desolats la situació, que avui es podria complicar pel vent. / FOTO: EFE / VÍDEO: ATLAS

Els veïns contemplen desolats la situació, que avui es podria complicar pel vent.
abertran34924952 gra318  santa cruz de la palma  04 08 2016   fotograf a a re160805104256
 
La Palma

/

3
Es llegeix en minuts

Un agent forestal ha mort en les tasques d'extinció d'un incendi que aquest dijous a la nit ha obligat a evacuar més de 2.000 persones de les zones de San Nicolás, Tacande i Jedey, a l'illa de La Palma. L'incendi, que ha arrasat al voltant d'un miler d'hectàrees, va començar dimecres el municipi palmer d'El Paso. El foc és visible des de diversos municipis de l'illa i ha sigut captat des de l'espai, segons mostren les imatges preses en les últimes 24 hores pel satèl·lit Aqua de la NASA i el Meteosat HRV de l'ESA.

La víctima és un home de 54 anys, casat i amb cinc fills, que treballava en l'intent de control del foc que s'estén, des d'ahir, per la zona sud-est de l'illa i que en aquests moments segueix avançant.

L'agent forestal tenia més de dues dècades d'experiència en el servei d'incendis forestals, segons informa la Delegació del Govern a Canàries. El representant de l'Administració de l'Estat a les illes, Enrique Hernández Bento, ha expressat a través d'un comunicat el seu condol per aquesta mort i ha subratllat la importància del treball de tots els que "posen en risc la seva vida" per combatre els incendis forestals.

SENSE CONTROL

El president del Govern de Canàries, Fernando Clavijo, ha avançat que l'incendi de La Palma "no està controlat", que "possiblement" es compliqui durant divendres a la matinada, i que el qeu està previst és que les tasques s'allarguin "uns quants dies". "L'incendi no està controlat i la situació probablement es pugui agreujar durant la nit. No serà fàcil i estarem uns dies treballant a la zona", ha reconegut en roda de premsa.

Clavijo ha precisat que els treballs que es puguin realitzar durant aquesta nit tindran un caràcter "fonamental" per saber "si es podrà garantir el perímetre" i evitar que el foc segueixi avançant.

La consellera de Política Territorial, Sostenibilitat i Seguretat del Govern de Canàries, Nieves Lady Barreto, ha precisat que aquest perímetre de control del foc s'ha ampliat durant la jornada des de les 950 hectàrees fins a arribar ja a entre 1.500 i 2.000. Això no vol dir que tota la zona estigui afectada, sinó que és en aquesta àrea on es desenvolupen les feines de contenció i extinció.

AMPLI DESPLEGAMENT

El foc declarat en la muntanya de Jedey no ha afectat zones urbanes, però s'han evacuat de forma preventiva unes 700 persones. Es tracta de veïns dels barris de Tacande, San Nicolás i Jedey, que han sigut traslladades al pavelló d'esports i al camp de futbol d'El Paso, i també veïns del barri d'El Charco, de Fuencaliente.

Durant la nit van arribar a l'incendi efectius militars de la Unitat Militar d'Emergència (UME) desplaçats des de Tenerife, que s'han unit a l'ampli desplegament que ja treballa a la zona. Aquest dijous han arribat més reforços a l'illa. Mitjans aeris actuen des de primera hora del matí en les tasques d'extinció de l'incendi. La LP-2 (carretera del Sud) segueix tallada entre Jedey i Fuencaliente.

El servei d'urgències 112 ha informat que el foc continua actiu i que a primera hora del matí s'han incorporat a les tasques d'extinció els cinc mitjans aeris que des d'aquest dimecres treballen per sufocar l'incendi. Es tracta de dos helicòpters del Govern de Canàries, dos del Govern estatal i un hidroavió també de l'Administració estatal.

Als mitjans terrestres, que han treballat tota la nit, s'hi sumen els gairebé 70 efectius de la Unitat Militar d'Emergències, que van arribar ahir a la nit a l'illa arran de la petició del Cabildo de La Palma d'augmentar el nivell de gravetat de l'incendi per poder comptar amb més mitjans en la lluita contra el foc.

MÉS CALOR I VENT

El dispositiu de lluita contra aquest incendi el formen més d'un centenar d'efectius entre personal de Medi Ambient del Cabildo, Bombers de La Palma i personal de Parcs Nacionals, segons ha informat el Govern de Canàries.

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil va detenir ahir un home alemany de 27 anys com a presumpte responsable de l'incendi a La Palma, segons van confirmar a Efe fonts del cos. 

El detingut va declarar que va provocar el foc de forma accidental quan estava defecant en una zona de pinassa i un altre material vegetal combustible i va calar foc al paper higiènic utilitzat per netejar. En la zona havia abundant pinassa i vegetació seca.