'CAS BENÍTEZ'

L'Audiència avala que un jurat jutgi els mossos del Raval per homicidi

La sala considera que hi ha "indicis sòlids" que la mort va ser produïda per "l'actuació desproporcionada" dels agents

2
Es llegeix en minuts

L'Audiència de Barcelona avala que un jurat popular jutgi la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez després de la seva reducció policial al barri barceloní del Raval, a l'entendre que hi ha indicis d'una "actuació desproporcionada i excessiva" dels Mossos d'Esquadra i d'un possible homicidi dolós.

En una resolució, la secció tercera de l'Audiència desestima així els recursos d'apel·lació presentats per la defensa de diversos dels mossos d'esquadra que continuen imputats per la mort de Juan Andrés Benítez, l'empresari del Gaixample que va morir el 6 d'octubre de l'any passat després de ser reduït per la policia.

La defensa dels mossos va impugnar la decisió de la jutge instructora de tramitar la causa pel procediment del jurat, de manera que en cas de prosperar els agents fossin jutjats per un tribunal popular, al descartar que l'actuació dels policies fos dolosa (no imprudent).

La sala, no obstant, considera que hi ha "indicis sòlids" que la mort de Benítez va ser violenta i produïda per "l'actuació desproporcionada i excessiva dels agents dels Mossos d'Esquadra que van intervenir en la detenció".

A més, el tribunal afegeix que "no és forassenyat predicar l'existència de, almenys, dol eventual en la conducta" dels mossos d'esquadra imputats, i per això els fets podrien ser qualificats d'homicidi i entrar en la jurisdicció del tribunal popular.

A diferència de l'homicidi amb dol directe, en què el subjecte busca la mort de forma intencionada, l'homicidi amb dol eventual concorre quan l'autor veu probable la mort però, tot i així, persisteix en la seva acció lesiva.

L'Audiència admet que la qualificació sobre dol directe i eventual "és un tema que està per decidir a la vista que existeixen diligències per practicar", però subratlla que en el cas Benítez es tracta d'"una mort violenta, amb un resultat lesiu, que es descriu pel forense i amb la pràctica d'autòpsia que sembla que incideix en l'existència d'algun factor coadjuvant (...)".

"(...) però això no descarta que els agents s'excedissin en la contenció del detingut amb un ús desproporcionat de la força i que aquesta acció hagi de ser enjudiciada pel tribunal del jurat", manté la sala.

L'Audiència de Barcelona recolza la decisió de la jutge instructora, "no precipitada sinó plenament meditada d'acord amb l'extensa investigació portada a terme", i insisteix que "la qualificació parteix d'una actuació que incidiàriament es podria qualificar de dolós pels agents, almenys dol eventual".

La sala avala també que es tramiti per jurat la causa contra els dos mossos d'esquadra que estan acusats de coaccions i obstrucció a la justícia per requerir presumptament als veïns si tenien imatges de la reducció i per netejar amb aigua les taques de sang que Benítez va deixar a terra, malgrat que aquests delictes no entren en les competències del tribunal popular.

Notícies relacionades

En opinió del tribunal, es tracta d'"actes posteriors a la mort del detingut" amb què els agents buscaven precisament "procurar la impunitat de la infracció penal principal, és a dir, protegir els seus companys".

Per tant, raona la sala, són infraccions que "parteixen necessàriament del delicte principal i per tant van indissolublement unides" a la mort violenta de Benítez, sense que tingui sentit enjudiciar-los per separat.