Sentència

Un jutge anul·la la sanció al mosso que va dir: «la República no existeix, idiota»

xkdox-k9l1v / periodico

3
Es llegeix en minuts

Un jutge de Barcelona ha anul·lat la sanció que la Divisió d’Assumptes Interns (DAI) va imposar al mosso d’esquadra que va cridar «la República no existeix, idiota», a un membre del cos d’Agents Rurals en les protestes independentistes contra la reunió del Consell de Ministres a Barcelona el 2018. 

En la sentència, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del jutjat contenciós administratiu número 6 de Barcelona estima el recurs de l’agent antiavalots dels Mossos d’Esquadra i anul·la la sanció per una falta lleu –que implica una suspensió d’ocupació i sou de fins a quinze dies– que li va imposar la direcció general de la Policia, de la Conselleria d’Interior, a instàncies de la DAI. 

En la seva sentència, que es pot recórrer, el jutge conclou que el mosso va proferir aquesta frase en un context de «gran tensió» i quan estava discutint amb un membre dels Agents Rurals de la Generalitat que li recriminava el dispositiu policial, i remarca, a més, que el terme «idiota» s’utilitza habitualment de forma col·loquial «sense cap intenció ofensiva», per la qual cosa no aprecia voluntat de «menysprear, insultar o ofendre». 

Els fets van passar la tarda del 21 de desembre del 2018 quan el mosso, representat per l’advocat José María Fuster-Fabra, dels serveis jurídics del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), estava intentant dispersar juntament amb diversos companys grups d’independentistes que protestaven a la zona de Pla de Palau contra la reunió a Barcelona del Consell de Ministres. 

El mosso va intentar que l’agent rural que es manifestava al costat d’un grup d’independentistes col·laborés amb ell, donada la seva condició de funcionari, perquè altres concentrats respectessin el cordó de seguretat que intentaven establir els Mossos d’Esquadra. 

En un vídeo que es va fer viral es va observar i va sentir com l’agent rural va al·legar que estaven «construint la República», davant la qual cosa el mosso li va respondre: «Doncs defensa’m a mi i no aquests fills de puta». L’agent rural va replicar: «Jo defenso la República», davant la qual cosa el mosso va concloure: «Quina república ni què collons... la República no existeix, idiota». 

Segons el jutge, l’expressió «fills de puta» dita per l’agent és una expressió «genèrica», dirigida a ningú en concret, per la qual cosa, igual com la frase «la República no existeix» no pot ser «mereixedora de retret» perquè no va pretendre injuriar ningú. 

El terme «idiota»

I respecte al terme «idiota», pel qual va ser sancionat per una falta lleu per la DAI, el jutge remarca que s’ha de valorar el context general en què es va pronunciar, amb nombroses mobilitzacions i accions de protesta, amb l’«element consubstancial de certa violència o resistència en què havien d’intervenir els agents policials». 

Malgrat que el jutge reconeix que els funcionaris tenen l’obligació de dirigir-se als ciutadans de forma respectuosa, en aquest sentit precisa que el terme «idiota» el va proferir a un funcionari que no pot tenir la «consideració de ciutadà ‘comú’» ja que portava l’uniforme d’un agent rural. 

A més, afirma que quan l’antiavalots va dir la paraula «idiota» es trobava en un moment de «tensió», per les protestes i perquè a més els fets van passar a les 17.00 hores i portava en servei des de les 05.00 hores. 

Per aquesta raó, el jutge considera que «és més que raonable que l’esgotament i la tensió acumulada en la jornada laboral poguessin comportar aquesta situació, que ha de considerar-se fruit d’una excitació o contrarietat passatgera i puntual conseqüència de la tensió viscuda en aquells moments». 

«L’expressió va ser proferida per l’agent després d’una tensa conversa en una situació en la qual se li estava recriminant la seva actuació policial i sent que tenia coneixement dels greus disturbis que s’estaven produint en aquella zona en aquell moment. No es va produir de forma aïllada o sense un context previ», remarca la sentència. 

A més, el magistrat posa en relleu que no consten altres actuacions similars per part d’aquest agent aquell dia o altres «que facin presumir que aquesta conducta no és aïllada o fruit d’aquesta situació de pressió viscuda», per la qual cosa no aprecia que tingués voluntat de «menysprear, insultar o ofendre». 

Notícies relacionades

«El que s’aprecia és que tot es va deure a una reacció puntual a una situació de desordre i violència generada per les persones que es van negar a acatar les ordres policials», remarca el jutge, que, d’aquesta forma, anul·la la sanció imposada al mosso per una falta disciplinària de caràcter lleu. 

L’SPC ha celebrat la resolució judicial i ha denunciat que «una vegada més» ha quedat en «evidència» la manera d’actuar d’Assumptes Interns.