Temporal de fred i pluja

Dos homes sense llar moren a Barcelona en plena onada de fred

  • El primer ha sigut trobat al recinte de la Ciutadella i el segon, a prop del mercat de la Barceloneta

  • Els cadàvers no presenten signes de violència i l’autòpsia dirimirà si han mort per hipotèrmia

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos homes sense llar han mort durant aquesta passada nit a Barcelona. L’autòpsia haurà de dirimir si han mort a causa d’hipotèrmia i si, en conseqüència, són dues víctimes de l’episodi de fred i pluja. Els dos rondaven els trenta anys d’edat i pernoctaven al ras. El cos del primer ha sigut trobat sense vida al parc de la Ciutadella. El del segon, a la plaça del Poeta Boscà, al costat del mercat de la Barceloneta. Cap dels cadàvers presentava indicis de violència, segons fonts policials.

El sensesostre de la Ciutadella no dormia sol. Els agents que han rebut l’avís –cap a les cinc de la matinada– que alertava que una persona sense llar podria haver mort al recinte, han descobert a l’arribar que al costat del cadàver hi havia un segon sensesostre. Aquest acompanyant presentava símptomes compatibles amb una hipotèrmia, un descens sever de la temperatura corporal que pot causar la mort. Els policies han activat els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona perquè l’atenguessin i s’han quedat al costat del cadàver a l’espera de la comitiva judicial. Al cap de poques hores, la policia catalana ha rebut un nou avís similar.

El segon mort

El segon mortA les 7.30 hores del matí, els treballadors del mercat de la Barceloneta han trobat el cos sense vida d’una persona sense llar que freqüentava el veïnat, segons ha avançat El País. Segons Lourdes López, de la plataforma Defensem la Barceloneta, aquesta segona víctima era un home jove, d’origen estranger, que passava les nits al costat de l’accés de l’aparcament i el dia apostat al costat de l’estanc, demanant almoina. «Els treballadors, com cada dia, han anat a despertar-lo per demanar-li que es retirés per facilitar el pas de la gent. Però ja no es movia. Han hagut de cridar a l’ambulància i ja era tard. Li han posat el plàstic aquest per sobre. Ha sigut molt trist», relata López.

Els dos episodis estan en mans del jutjat de guàrdia que haurà d’ordenar ara que es practiqui una autòpsia als cossos que confirmarà o descartarà si els dos homes, tal com sembla, han mort a causa de les baixes temperatures provocades pel temporal Filomena.

4.200 sensellar

Notícies relacionades

Segons dades de la fundació Arrels, a Barcelona hi ha 4.200 persones sense llar i 1.239 d’elles dormen al carrer. Els seus treballadors fa mesos que observen «un augment en la frustració, ansietat, estrès i impotència entre les persones que viuen al ras a causa de la pandèmia i les seves conseqüències». «Quan encara estàvem en confinament i en estat d’alarma, vam sortir una nit al carrer per saber quantes persones vivien a la intempèrie a Barcelona. A finals de novembre, vam tornar a sortir a la nit per entrevistar-les; vam parlar amb 367 persones i 8 de cada 10 ens van explicar que, com a conseqüència de la pandèmia, la seva situació havia empitjorat o seguia igual», acaben des de la fundació.

«El problema dels dispositius especials de l’ajuntament per a l’operació fred és que no serveixen per a tot el món. La gent que porta més temps al carrer defuig d’aquests espais tan grans i temporals, perquè són llocs en què la convivència acostuma a ser complicada, i són recursos de curta durada, i haver de tornar després una altra vegada al carrer és molt dur», reflexiona Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels.