ESCRIT D'ACUSACIÓ

Anticorrupció demana presó i 50 milions d'euros a la màfia dels contenidors xinesos

Un agent de duanes, cervell de la trama. Portaven els diners en metàl·lic fins a un banc de Portugal, on van ingressar més de 10 milions d'euros en un any

Els empresaris van rebre 2.558 contenidors carregats de roba, aliments i joguines que van vendre a Espanya sense pagar impostos

20141118 jlr 579b

20141118 jlr 579b / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Van formar una organització criminal, una «estructura organitzada» per realitzar frau a Hisenda, contraban i blanqueig de diner amb tota mena de productes que arribaven de la Xina. Així ho sosté la Fiscalia Anticorrupció, que demana presó i més de 50 milions d’euros d’indemnització als 37 acusats de formar part de la màfia dels contenidors xinesos, segons l’escrit d’acusació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Entre els anys 2009 i 2014, segons Anticorrupció, un agent de duanes va formar una estructura de societats capitanejada per Aduanas Senalar que aparentaven ser importadors de mercaderies de la Xina, ocultant els veritables compradors, que eren un grup de sis empresaris xinesos establerts a Espanya, on venien sabates, roba, aliments, aparells electrònics i joguines.

Barcelona i la Jonquera

Quan la mercaderia arribava a Espanya, gairebé sempre pels ports de València i Algesires, s’entregava als «clients reals», que no pagaven impostos. Després, això sí, entregaven diners en metàl·lic a la trama del duaner Seseña, els col·laboradors dels quals el portaven a Portugal, on l’ingressaven en un compte corrent. Només el 2014 la trama va ingressar 10.430.448 euros en metàl·lic per aquest mètode, segons l’escrit d’Anticorrupció. Un dels acusats, el ciutadà xinès X. L., àlies Miguel, va ser descobert quan es dirigia a Barcelona amb 149.000 euros en metàl·lic. En una altra ocasió, va ser sorprès amb 46.125 euros a la Jonquera.

Notícies relacionades

L’escrit de la Fiscalia revela que d’aquesta forma opaca es van ficar a Espanya «un total de 2.558 contenidors» carregats amb productes xinesos que es van entregar als «clients reals» sense pagar pràcticament impostos. L’entramat del duaner espanyol cobrava 4.950 euros per cada contenidor ficat de contraban, segons el document d’Anticorrupció. A la xarxa hi van participar també empresaris joguinaires de la província d’Almeria, les firmes de la qual s’havien arruïnat i van acceptar formar part de la trama com a testaferros, presumptes destinataris de la mercaderia que arribava de la Xina.

El ministeri públic acusa l’agent espanyol de duanes, Julio S., de pertinença a una organització criminal, delictes contra Hisenda, falsificació continuada de document mercantil i blanqueig de diner. Li demana penes que sumen 62 anys i tres mesos de presó. Al seu costat figuren com a acusats diversos dels seus col·laboradors i els empresaris xinesos de les firmes Grup For World, Avenvol Logistic i Dong Yi, alguns d’ells establerts al Polígon Cobo Calleja de Fuenlabrada (Madrid), un enorme complex de la mida de 160 camps de futbol que nodreix els més de 15.000 basars xinesos repartits per Espanya.