A ESPANYA

Setmana negra de violència masclista: 4 dones assassinades en 7 dies

Dos d'aquests crims es van produir en presència dels fills, tots menors d'edat

Hi ha dues víctimes més que no figuren en les xifres oficials per no ser parelles de l'agressor

zentauroepp38965707 barrio de port saplaya190610141626

zentauroepp38965707 barrio de port saplaya190610141626 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La setmana, que acaba avui, ha deixat quatre dones assassinades víctimes de la violència masclista (dues d’elles en presència dels fills) i dues més que, tot i que no figuren en les xifres oficials per no ser parella de l’agressor, han mort en mans d’un dels presumptes assassins.

Valga, un municipi de Pontevedra d’uns 6.000 habitants, dilluns va ser l’escenari del triple crim que va perpetrar José Luis Abet Lafuente, conegut com a «el Moro».

Feia amb prou feines dos anys que aquest home s’havia separat de Sandra B.J., espanyola de 39 anys. Ara vivia amb la seva mare a la localitat corunyesa d’Amesle, des d’on es va traslladar fins a Valga per matar a trets la seva exdona, la germana d’aquesta, Alba B.J., de 27 anys, i la mare de totes dues, María Elena J.F., de 57 anys.

Ho va fer en presència dels seus fills, de 4 i 7 anys, que eren dins d’un cotxe amb la seva mare per anar a l’escola, i després va marxar a Amesle. Des d’allà va trucar a la Guàrdia Civil per confessar l’autoria dels fets i va ser detingut. No hi ha constància que hi hagués denúncies prèvies de la víctima per maltractament.

Segona víctima

Adalid V., una paraguaiana de 30 anys, va ser la segona víctima de la violència masclista aquesta setmana. Dimarts, i també en presència de les seves filles de 8 i 10 anys, un home d’origen equatorià, Francisco Giovanny M.C., de 42 anys, va apunyalar la seva exparella en un domicili del número 15 del carrer de Juan Pascual, al districte de Ciutat Lineal, a Madrid.

Va ser una de les dues filles qui va trucar als serveis d’emergència per avisar que el seu pare havia apunyalat la seva mare al portal.

Francisco Giovanny M.C. va tenir una ordre d’allunyament de la víctima per denúncies de maltractament dictada per un jutjat de la localitat madrilenya de Navalcarnero, tot i que aquesta mesura ja estava cancel·lada.

L’octubre de l’any passat, la seva exparella va interposar una denúncia a la Comissaria de Ciutat Lineal per vexacions i insults, però no va demanar protecció al·legant que ja tenia una ordre en aquest sentit.

L’home va ser detingut i ja és a presó per ordre del jutge. No podrà comunicar-se amb les seves dues filles per cap mitjà i se l’ha privat de la pàtria potestat de les menors.

Tercera víctima

Ahir, dissabte, es va conèixer que dimecres els Mossos d’Esquadra havien detingut un home de 49 anys i nacionalitat argentina acusat d’un delicte d’homicidi i un altre de maltractaments per deixar morir la seva parella quan aquesta va patir una hipoglucèmia i gravar amb el mòbil el seu sofriment mentre la dona agonitzava.

Els fets van tenior lloc el18 de juny a Viladecans (Barcelona), on residia la parella i on va morir la dona.

Els Mossos van iniciar una investigació per aclarir les circumstàncies de la mort, que, segons l’autòpsia, es va produir per una hipoglucèmia, és a dir, una baixada del sucre a la sang. També va revelar que el cos presentava cops i contusions.

Però els investigadors van sospitar que podria haver-se comès un delicte d’omissió de socors i van descobrir al telèfon mòbil de l’home un vídeo gravat per ell mateix en què va filmar l’agonia de la seva parella, cosa que va demostrar, segons la policia, que no havia ajudat la víctima quan va patir la crisi i l’hauria deixat morir.

Quarta víctima

Notícies relacionades

I aquest mateix matí, Ika Hoffmann, una dona de 59 anys de nacionalitat alemanya, ha mort assassinada per la seva parella, un home espanyol que li ha clavat un ganivet al tòrax i l’abdomen a la Colònia de Sant Jordi, al municipi mallorquí de Ses Salines.

Des del 2003, any en què van començar a registrar-se els crims masclistes, 1.017 dones han sigut assassinades en agressions d’aquest tipus, una xifra que s’elevarà a 1.019 si es confirmen aquests dos últims casos coneguts el cap de setmana.