VIOLACIÓ PELS SANFERMINES

El creador del 'tour' de 'La manada' per Pamplona s'enfronta a tres anys de presó

L'home oferia a la seva web un passeig pels llocs que van recórrer els cinc violadors amb ella la nit de l'agressió i «calcomanies amb el tatuatge del Prenda»

L'acusació afirma que «va voler comercialitzar amb l'agressió patida per la víctima». Ell assegura que ho va fer per denunciar el sensacionalisme dels mitjans

zentauroepp43084531 pamplona  la manada violacion a una chica de 18 a os180807170613

zentauroepp43084531 pamplona la manada violacion a una chica de 18 a os180807170613

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La publicació anava acompanyada de la foto dels cinc membres de ‘La manada’ als Sanfermines del 2016 i prometia un«recorregut pels punts clau de la famosa nit» en què van violar la víctima en un portal de Pamplona:«Entre l’alcohol i el desenfrenament, cinc homes amb pentinats a l’última moda es troben una noia a la cèntrica plaça del Castillo. Vint minuts després entraven amb ella en un portal a 300 metres de distància i la van agredir sexualment. ¿Què va passar en aquells 20 minuts? ¿On van anar els agressors després? ¿Com els va identificar la policia? ¡Descobreix-ho tot en aquest ‘tour’! Ara, el creador de la pàgina web, que està investigat (imputat) pel jutjat número 4 de Pamplona, s’enfronta atres anys, tres mesos i un dia de presó per un delicte contra la integritat moral de la víctima i un altre d’odi, segons ha sabut EL PERIÓDICO.

L’acusació, exercida per l’advocada de la noia, Teresa Hermida, afirma que l’home va crear la pàgina web el passat 3 de desembre «amb l’única finalitat de justificar i comercialitzar amb l’agressió patida per la víctima fins i tot amb la venda de marxandatge». A més de la suposada visita guiada, que, segons anunciava, tenia previst fer «l’últim dimecres de cada mes», l’acusat oferia «calcomanies imitant el tatuatge de José Ángel Prenda», un dels cinc condemnats a 15 anys de presó per la violació.

També informava que «després del recorregut, es podrà adquirir la samarreta que vestien els membres de ‘La manada’ en una botiga pròxima» i incloïa la possibilitat de «consultar la disponibilitat de l’hotel on dos membres de ‘La manada’ van entrar a preguntar si hi havia habitacions per hores per follar». L’ara acusat advertia a més als interessats que les places del ‘tour’ eren limitades: «Només tenim 20 places per data, que admetem per rigorós ordre d’inscripció. Uns dies abans de la data que has triat tancarem les places i et comunicarem si pots entrar».

Les samarretes dels violadors

D’acord amb l’acusació, el responsable del‘tour’«va atemptar greument contra la integritat moral de la víctima, amb el tracte degradant i vexatori de la publicació,defensant l’agressió que va patir i amb això les agressions sexuals contra les dones en general, a l’animar les persones que visitaven la pàgina web a comprar les mateixes samarretes que portaven posades els agressors el dia dels abusos».

La pàgina, que va ser activa i accessible a internet els dies 3 i 4 de desembre del 2018, va tenir una gran repercussió social i mediàtica. En només dos dies, la web del ‘tour’ va rebre, segons les dades de l’advocada de la víctima,unes «5.000 visites».Però el 5 de desembre, el Tribunal Superior de Justícia de Navarra va confirmar la condemna de nou anys de presó per als membres de ‘La manada’ i l’acusat va decidir llavors modificar el contingut de la pàgina web. En la seva nova versió assegura que va crear el ‘tour’ com una «bomba mediàtica» per comprovar «com els mitjans de comunicació es llancen com hienes a qualsevol cadàver».

En la seva declaració com a investigat davant del jutge va sostenir una versió molt similar, assegurant que amb la pàgina web«només intentava llançar un missatge contra el sensacionalisme dels mitjans».Els seus arguments van convèncer el fiscal, que finalment va decidir no acusar-lo, però no el jutge, quesí que va apreciar indicis de delicte.L’acusat va apel·lar llavors la seva imputació davant de l’Audiència de Navarra, que acaba de desestimar el seu recurs i ha ordenat continuar endavant amb el procediment.

Odi a la víctima

Notícies relacionades

La seva explicació tampoc va ser suficient per a l’advocada de la víctima, que entén que l’acusat «tenia la intencionalitat de voler i intentar ferir els sentiments comuns de la societat pel simple fet de ser dona i en especial la recerca per l’acusat, a través de les seves publicacions, d’un clima d’odi envers la víctima simplement per la valentia mostrada per aquesta al seu dia a denunciar l’agressió sexual que va patir per cinc homes sotmetent-la (l’acusat) a un nou judici social».

Com a conseqüència de la publicació de l’acusat, la víctima «ha vist agreujat el trastorn d’estrès posttraumàtic que pateix com a conseqüència dels fets soferts durant les festes dels Sanfermines», assenyala l’advocada de la noia, que també acusa el creador del ‘tour’ de «trencar greument la integritat personal, el desenvolupament vital i les perspectives d’evolució en tots els àmbits de la vida de la víctima, al suposar un continu record de la difícil experiència viscuda aquella matinada».