SECRET DE SUMARI

Una mare de 21 anys, cinquena víctima de la violència masclista a Catalunya

La noia va ser traslladada en estat crític divendres a l'Hospital de Bellvitge, que va donar la veu d'alarma

Els Mossos d'Esquadra han arrestat aquest dilluns el seu nòvio, de 22 anys i peruà com ella, sobre qui pesava una ordre d'allunyament

zentauroepp49303817 mossos190805125039

zentauroepp49303817 mossos190805125039 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cinquena víctima catalana de la violència masclista aquest 2019 es diu Nicole, és una dona peruana de 21 anys, ésmare d’un nen d’1 any i mig i és veïna de l’Hospitalet de Llobregat, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. Va morir divendres passat, 2 d’agost, a la tarda a l’Hospital de Bellvitge, després d’haver sigut traslladada en estat crític des del seu domicili, del barri de Can Serra, per una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). La seva parella, també peruà i de 22 anys, ha sigut arrestat pelsMossos d’Esquadra aquest dilluns a les tres de la tarda.

LaNicole i en Jimmy, l’home arrestat per haver-la assassinat, residien en un pis ocupat –propietat d’un banc– on es van instal·lar el dia de Sant Joan del 2018. S’havien conegut en un viatge que ell va realitzar al Perú fa tres anys. Ella es va quedar embarassada i va volar a Barcelona per donar a llum el seu fill. La noia no tenia papers, tot i que, després d’haver nascut el seu fill a Espanya, ja havia començat els tràmits per regularitzar la seva situació. Ell jugava a futbol, i cobrava per fer-ho, en lligues llatinoamericanes que es disputen als camps de Can VidaletPubilla Cases i Can Buxeres. La parella subsistia amb alguna ajuda social i amb els 50 euros que guanyava ell per partit.

La parella va llogar una de les habitacions del pis ocupat a un compatriota, que ha explicat a aquest diari que entre tots dos les discussions no eren infreqüents, però que mai va observar que arribessin a les mans. Fa un mes –quan aquest home ja no vivia amb ells– sí que hi va haver una discussió que a les dues de la matinada va treure els veïns de la seva escala del llit. Poc després, en Jimmy va explicar als seus companys de futbol que s’havia barallat amb la Nicole i que tenia una ordre d’allunyament que li impedia acostar-se a ella. Aquest últim dijous, 1 d’agost, la Nicole va donar una festa per celebrar el seu sant –o el seu aniversari, segons els veïns– i es van reunir de nou amb en Jimmy després de 20 dies de separació. "Van beure aiguardent... i segurament es van acabar barallant", especulen membres de la seva comunitat.

L’endemà, divendres 2 d’agost, un agent dels Mossos va haver de treure la Nicole d’aquell pis en braçosi descendir els tres pisos fins al carrer. Allà una ambulància va intentar reanimar-la. Va ser traslladada a l’Hospital de Bellvitge, que va certificar que havia mort.

Fonts policials aclareixen que va ser el mateix hospital el que, al veure l’estat en el qual es trobava la Nicole, va denunciar els fets i el Jutjat d’Instrucció número 1 de l’Hospitalet va contactar amb els Mossos per ordenar-los que investiguessin els fets, sota secret de sumari. La Divisió d’Investigació Criminal (DIC) ha localitzat finalment en Jimmy aquest dilluns i l’ha detingut per la mort de la noia.

La Nicole estava sola a Espanya. Les lligues llatinoamericanes van recollir aquest cap de setmana uns 3.000 euros per poder celebrar una cerimònia i donar-li sepultura. Un jutge haurà de decidir ara qui es queda amb la custòdia del nadó d’any i mig que compartia la parella. Els pares d’ell viuen a Barcelona, però els d’ella són al Perú.   

Notícies relacionades

Entre el gener i el juliol d’aquest any, 38 dones han sigut assassinades per la violència masclista a Espanya, segons l’últim balanç del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat. Des de l’any 2003, quan es van començar a comptar aquest tipus de crims, la xifra total de dones assassinades puja a 1.014. Durant el 2018, els Mossos van recollir 12.977 denúncies per violència masclista. 

El telèfon de la Generalitat 900.900.120 és un servei gratuït i confidencial –no deixa rastre en la factura telefònica– i funciona tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia. Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb els serveis d’emergència, si és necessari. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre aquestes, el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès.