ELS INFORMES DEL SUMARI

El nen segrestat: «La mama m'ha dit que Déu us destruirà perquè voleu que vegi el papa»

El menor que va ser retingut per la seva mare va explicar als psicòlegs ja el 2014 que «tots els pares peguen els seus fills»

María Sevilla, presidenta d'Infancia Libre i que va comparèixer al Congrés com a experta, va acusar fins a tres vegades d'abusos sexuals el pare de la criatura

mara-sevilla

mara-sevilla

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

María Sevilla, la dona que presideix Infancia Libre i va ser detinguda l’1 d’abril per segrestar i retenir el seu fill d’11 anys en una finca de Villar de Cañas (Conca), havia denunciat fins a tres vegades el seu exmarit, Rafael Marcos, a qui va acusar d’abusar sexualment del seu fill.  L’àvia de la criatura la va advertir que el pare es passejava nu a prop del menor i li ficava el dit per l’anus. També, va explicar llavors, li toca i li llepa les mamelles a una de les seves ties. Com a conseqüència d’aquestes acusacions, des de novembre del 2011 el pare no va poder veure el seu fill. Els tribunals van arxivar el cas el 2014 per l’“absència d’indicis racionals de criminalitat en l’acusat”. Ara la mare està acusada de segrest del menor.

Un psicòleg del jutjat va descartar ja fa cinc anys l’existència dels abusos sexuals i va advertir de “la possible instrumentalització de la denúncia per part de la mare” enmig de la disputa per la custòdia del menor. Aquell mateix any, una resolució del jutjat de Valdemoro (Madrid) també recollia “l’estratègia d’eliminació de la figura paterna” que estava duent a terme la dona, “traslladant al menor les seves pròpies experiències. El menor té la idea que el seu pare és dolent i que tots els pares són dolents”.

“Tots els pares menteixen”

Una altra psicòloga que es va entrevistar amb els pares i el nen ja va demanar llavors, el 25 de juny del 2014, que la mare no continués “exercint les tasques de guàrdia i custòdia”. El menor, explicava al seu informe, “exhibeix un concepte negatiu de la figura paterna en general” i arribava a afirmar que “tots els pares menteixen. Tots els pares peguen els seus fills”. La criatura, llavors de set anys, va arribar a comentar a la psicòloga i a la treballadora social del jutjat: “La meva mama m’ha dit que Déu us destruirà perquè voleu que vegi el papa Rafa”. Diverses escoles on va estar matriculat el nen van avisar del seu “absentisme reiterat”. Una d’elles, fins i tot, va obrir al menor un expedient.

El 30 de novembre del 2016, el jutjat de Valdemoro admet que les denúncies per abusos sexuals presentades per la mare han produït “la interrupció durant anys de la deguda i necessària relació afectiva i familiar entre Rafael Marcos i el seu fill” i estableix un règim de visites perquè pare i fill es retrobin. Una d’aquelles denúncies havia sigut presentada fins i tot per una feligresa de l’església evangelista de la qual la mare era seguidora. Durant les trobades vigilades amb el seu pare, en el punt de trobada, i malgrat que la mare havia explicat que la criatura no volia anar-hi, el psicòleg va informar que el menor quedava “content” i animat, sense mostrar “por ni rebuig” cap al seu pare, amb qui estava “tranquil i a gust”.

El març del 2017, el jutjat número sis de Valdemoro retirava la custòdia a la mare, que havia incomplert el règim de visites, i ordenava entregar el nen al seu pare. La dona va desobeir i es va emportar la criatura de la seva escola de Madrid amb l’excusa d’una feina a Granada, on, va afirmar, havia firmat un conveni amb Podem per fer un “estudi per a la detecció i erradicació de l’abús sexual infantil a Andalusia”. En tot aquell temps, el nen va viure amb la seva mare, la nova parella d’aquesta i la filla de tots dos. Durant els mesos en què van estar amagats, la criatura, sense escolaritzar, rebia classes a casa, la seva mare exercia com a professora.

Discussions constants

María Sevilla i el pare del nen s’havien conegut el 2006. Les discussions de la parella eren “contínues des de l’inici de la relació”, segons consta als informes realitzats per l’equip psicosocial del jutjat de Valdemoro. Però van anar en augment quan va néixer la criatura, el juliol del 2007, sobretot per “temes relacionats amb la manera d’educar el menor”. Els pèrits també reflecteixen “discussions per motius econòmics i punts de fricció per l’adscripció de tots dos a la Comunitat de l’Església Evangelista, al desvincular-se d’aquesta el pare”. Rafael va decidir separar-se el 2010. Al principi no hi va haver problemes greus amb la seva exdona, fins que l’home va demanar la custòdia del nen. La mare s’hi va negar i en la seva resposta al jutjat, va esmentar per primera vegada els suposats abusos sexuals. 

Notícies relacionades

María Sevilla va participar el 14 de març del 2017 com a experta en la comissió del Congrés dels Diputats per reclamar a l’Executiu millores en la protecció dels menors que pateixen agressions o abusos sexuals. Poc després, un jutjat ordenava la seva localització.

Finalment, la policia va detenir María Sevilla en una finca de Villar de Cañas (Conca) dissabte passat. Quan els agents van entrar a la vivenda, en una urbanització despoblada, totalment tancada i amb mesures de seguretat que impedien comprovar el que passava al seu interior, la dona, la seva nova parella i els seus dos fills estaven tancats en una de les habitacions. La nena es comportava “com si fes temps que estava aïllada i va arribar a ensumar els agents”.