LÍDER D'UNA SECTA

El guru que va captar Patricia Aguilar quedarà lliure si no hi ha sentència abans del 3 d'abril

Aquest dia es compleix el temps màxim de presó preventiva per a Félix Steven Manrique, a qui la Fiscalia peruana demana 26 anys de presó

Un informe del psicòleg que tracta la noia espanyola des que va ser rescatada certifica que pateix un "trastorn d'estrès posttraumàtic"

flix-steven-manrique

flix-steven-manrique

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

S’enfronta a 26 anys i 8 mesos de presó per explotar sexualment i laboralment l’espanyola Patricia Aguilar i quatre dones més que va reclutar per a la seva secta quan eren menors d’edat. Però Félix Steven Manrique, en una presó peruana des del juliol, podria quedar en llibertat, segons ha conegut EL PERIÓDICO. El pròxim 3 d’abril es compleix el seu temps màxim en presó preventiva, segons els tribunals peruans i si els magistrats que l’han de jutjar no han dictat sentència aleshores, el jutge es veurà obligat a alliberar-lo.

La família de la Patricia tem que si la justícia peruana no actua amb celeritat i compleix amb els terminis, Manrique surti al carrer: "Podem assegurar que si surt de la presó, s’escaparà i tot haurà servit per a res", alerta Noelia Bru, la cosina de la Patricia i portaveu de la família. Tot i que tot sembla indicar que el tribunal ho té tot llest per jutjar-lo. La setmana passada, la noia espanyola va declarar a través de videoconferència davant del jutge del Perú, un dels últims tràmits estipulats per la llei d’aquest país abans d’emetre una resolució.

"Intensa manipulació sectària"

L’última prova aportada contra el guru ha sigut un informe psicològic elaborat pel doctor José Miguel Cuevas, que tracta la Patricia des que va ser rescatada i va tornar a Espanya. Al document, a què ha tingut accés aquest diari, es conclou que la noia ha patit "una intensa manipulació sectària" per part de Steven Manrique i que la relació entre tots dos estava basada en "la submissió, la submissió, el control mental i la dependència" de la Patricia cap a l’home que l’havia captat a través de les xarxes socials quan ella era fins i tot menor d’edat. Manrique va explotar i abusar de la noia espanyola psicològica, físicament i sexualment, segons l’informe.

El psicòleg Cuevas afirma en el peritatge enviat al Perú que la Patricia presenta "símptomes i seqüeles relacionades amb les tècniques de persuasió coercitiva" pròpies de les sectes. Entre aquestes, pateix una alta ansietat, pateix "malsons recurrents" i un "trastorn d’estrès posttraumàtic, vinculat estretament a la seva experiència sectària".

Durant les seves entrevistes amb la Patricia, aquest expert li va aplicar un test de persuasió coercitiva per saber fins a quin punt havia sigut manipulada. La noia va donar gairebé la puntuació màxima (58 sobre 60 respostes). Manrique la va aïllar de la seva família i de la societat en general, li va prohibir escriure cartes i va aconseguir el seu "debilitament psicofísic". Per a això, va utilitzar amenaces, violència física i la va sotmetre a sessions maratonianes de feina. L’informe recull també que Patricia Aguilar, que va estar un any i mig amb el guru, va ser "humiliada", que l’home decidia fins i tot com s’havia de vestir i que impedia que es quedés sola. Se suposava que ella havia d’obeir-lo perquè les seves ordres formaven part d’una "doctrina i creences" considerades "sagrades i inalterables".

Ayahuasca i fulles de coca

Per aconseguir manipular-la, Manrique li feia prendre ayahuasca (que produeix al·lucinacions) i fulles de coca. També l’obligava a "mirar fixament a la paret per períodes prolongats per distorsionar la seva percepció". L’informe psicològic practicat a la Patricia posa de manifest el risc a què Manrique la va sotmetre a ella, però també a la filla que la noia va tenir amb el guru, una nadó que amb prou feines tenia dos mesos quan va ser rescatada, en condicions lamentables, de la selva peruana, el passat 5 de juliol: "Hi ha una presència molt alta d’estratègies manipulatives per dissociació: negació de socors i auxili mèdic. Més enllà que Félix Steven aportava consells de curació i de ‘medicina natural’, la Patricia va donar a llum a la seva filla en un lloc poc accessible i sense comptar amb mitjans per sol·licitar ajuda".

Notícies relacionades

Finalment, l’expert també contradiu un dels principals arguments fets servir per la defensa: Manrique assegura que la Patricia estava amb ell i el seu grup "de forma lliure i voluntària" i esgrimeix que, poc després de viatjar al Perú, la noia va anar a l’ambaixada espanyola i va declarar que es trobava bé i no volia que la busquessin. També va defensar el guru tot just ser rescatada per la policia. Però, segons el psicòleg, la Patricia ho va fer perquè en el seu cas, "com en molts d’altres, les víctimes que segueixen sota la influència de sectes solen defensar el seu guru, minimitzar o negar qualsevol manipulació  i presentar importants incoherències en el seu testimoni".

De fet, continua el psicòleg, "sol ser freqüent que les víctimes utilitzin estratègies de simulació per intentar protegir el seu grup, basant-se en la por i en la distorsió ocasionada per la manipulació del grup". Per això, el doctor Cuevas conclou: "El testimoni de la Patricia resulta més objectiu en el moment actual que en el moment immediat al seu alliberament".