El jurat considera culpable l'assassí de Pioz i conclou que el seu cervell "anòmal" no hi va influir

Patrick Nogueira va matar els seus oncles i els seus cosins, de quatre anys i catorze mesos, sense que poguessin defensar-se, segons el veredicte

Els integrants del tribunal no aprecien atenuants ni eximents i aboquen el condemnat a la presó permanent revisable

zentauroepp45136142 pioz180921200102

zentauroepp45136142 pioz180921200102

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Patrick Nogueira "sabia el que feia" quan va matar brutalment els seus oncles, Marcos Campos i Janaína Santos, i els seus cosins, Carolina i David, de quatre i un any, que "no van tenir cap possibilitat de defensar-se". És el veredicte del jurat que ha enjudiciat l’assassí de Pioz. Després de nou dies de judici a l’Audiència de Guadalajara, els nou integrants del tribunal l’han declarat culpable i han descartat que pateixi un mal neuronal que li impedeix controlar-se i l’empenyi a matar, com ha defensat la seva advocada durant tot el procés. No contemplen en la seva resolució l’aplicació de cap circumstància atenuant de la seva responsabilitat penal, com demanava la seva defensa. Per tant, no veuen motiu per rebaixar la pena que haurà d’imposar la jutge. Sí que aprecien, en canvi, traïdoria i acarnissament en la forma en què Patrick va dur a terme els crims. 

El jurat considera acreditat que l’assassí, el menor de tres germans, sense professió coneguda, es va desplaçar amb autobús el dia dels crims fins a la localitat de Pioz, on s’havien traslladat el seu oncle Marcos Campos, la seva dona, Janaina, i els seus dos fills. Havien deixat de viure amb ell després de diferents episodis incòmodes ocorreguts a la llar familiar. Aquella tarda, Nogueira, de 19 anys, va agafar unes pizzes, unes bosses d’escombraries, cinta americana i un ganivet i es va presentar a la casa. Primer va apunyalar la seva tieta Janaina. Després va matar els dos nens, de quatre anys i catorze mesos. Va trossejar el cadàver de la dona i va enviar vint fotografies i desenes de missatges de whatsapp al seu amic Marvin, que era al Brasil, mentre esperava l’arribada del cap de família, Marcos, a qui va matar també.

Un escàner del seu cervell

La fiscalia i les acusacions demanen per a Nogueira presó permanent revisable pels quatre assassinats, davant els 25 anys de presó que sol·licita la seva advocada. La seva defensa va al·legar, entre altres qüestions, que el cervell de Nogueira “no s’ajusta als criteris de normalitat” i va presentar com a prova els resultats d’unaprova neurològicainusual: unTAC(imatges construïdes per un ordinador a partir de les obtingudes per raigs x sobre el cervell de l’assassí) i unPET(injecció de substàncies radioactives per després analitzar com funciona la seva ment) que acrediten un descens de l’activitat neuronal al lòbul temporal dret del seu cervell.

Notícies relacionades

Finalment, el jurat va decidir ahir que el seu cervell, “anòmal” segons la defensa, no pot tenir-se en compte a l’hora de deteminar la seva responsabilitat en els crims. Han atès així les conclusions dels pèrits de les acusacions i de l’institut de medicina legal d’Albacete, Conca i Guadalajara, que van determinar als seus informes que: "Nogueira va triar matar" i que "presenta un perfil de personalitat psicopàtic". Un perfil, segons van advertir els experts al jutge, que “no té bon pronòstic i presenta una alta reincidència delictiva”.

El tribunal va començar a deliberar divendres al matí i aquella mateixa tarda, va entregar a la jutge el seu veredicte, però la magistrada va apreciar en ell falta de motivació i va tornar l’acta als seus membres, per la qual cosa la seva lectura va quedar posposada a aquest dissabte. El veredicte del jurat deixa Nogueira a les portes de la presó permanent revisable, tot i que serà la jutge, que redactarà la sentència en els pròxims dies, que tingui l’última paraula.