També hi participa Europol

Macrooperació contra la màfia armènia a tot Espanya

Els Mossos i la Policia detenen 140 persones per manipular partits de tennis i per tràfic de drogues i armes, i blanqueig de capitals

La investigació de l''operació Nàpols' va començar el 2016 després d'un doble crim en un pis de Terrassa

video 3369857 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Vanesa Lozano

Els Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia estan portant a terme aquest dimarts al matí una macrooperació en diversos punts d’Espanya contra la màfia armènia, dedicada, entre altres delictes, a la manipulació d’apostes esportives de partits de tennistràfic d’armes i drogues, així com de blanqueig de capitals i robatoris en domicilis.

Durant l’operació es preveu la detenció d’unes 140 persones, entre les quals, els presumptes dos caps de la trama, capturats a Badalona (al carrer Torrent d’en Grau) i València. Més de 70 domicilis i locals han sigut registrats.

 L’operació està sent coordinada pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Terrassa i la Fiscalia Anticorrupció.

Segons han informat fonts policials, l’operació –anomenada ‘Nàpols’– es desenvolupa a Barcelona i la seva àrea metropolitana, Madrid, Vitòria, Alacant, ValènciaElx, Albacete i Cartagena, i hi participa també l’agència europea Europol.

L’organització desmantellada compta amb una estructura piramidal i mafiosa dedicada al narcotràfic, el tràfic d’armes, assalt a domicilis, robatori, blanqueig de capitals i manipulació d’apostes esportives, en especial, de tennis, tot i que amb esportistes de segon nivell, segons la investigació.

Vincle amb la màfia georgiana

La investigació que ha donat peu a aquesta macrobatuda va començar el gener del 2016. Va ser llavors quan es va produir un doble crim en el número 6 del carrer de Nàpols de Terrassa. Va ser precisament el nom d’aquest carrer el que va servir per batejar la investigació policial, que ha culminat aquest dimarts. Una de les víctimes del doble homicidi era Gela Garixvili, considerat pels investigadors policials com el número 2 de la màfia georgiana, amb ramificacions a tot Espanya i part d’Europa.

Notícies relacionades

Les indagacions sobre el doble crim van desencadenar, el novembre del 2017, la primera fase de l’‘operació Nàpols’, amb l’arrest de 23 persones.

La investigació va seguir el seu curs i va establir els vincles entre la màfia georgiana i l’armènia, ara colpejada.  Segons fonts de la investigació es tracta d’una operació pionera a Europa, on els últims anys s’han desenvolupat importants operacions contra màfies georgianes i russes, però ha sorprès l’evolució delictiva d’aquesta màfia armènia, molt centrada a guanyar pes “emancipant-se d’altres màfies georgianes, amb les quals fins ara treballava braç a braç, utilitzant la violència extrema si ho consideren necessari”,apunten fonts de la investigació.