23 detinguts i 13 escorcolls en una batuda contra la màfia georgiana

És una estructura criminal establerta a Europa que exigeix el pagament d'un tribut a tots els seus membres

La investigació va començar arran d'un doble homicidi comès a Terrassa el 2016

zentauroepp41120371 barcelona 29 11 2017 barcelona operaci n policial contral171129113507 / FERRAN NADEU

zentauroepp41120371 barcelona 29 11 2017  barcelona   operaci n policial contral171129113507
zentauroepp41119937 barcelona 29 11 2017  barcelona   operaci n policial contral171129101618
zentauroepp41119936 barcelona 29 11 2017  barcelona   operaci n policial contral171129101628

/

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Va obrir la porta i va executar d'un tret al cap el guardaespatlles. Després va apuntar la pistola cap a l'home a qui havia vingut a matar, Gela Garixvili --el número 2 de la màfia georgiana--, que, sorprès i amb la protecció neutralitzada, va rebre quatre trets. L'assassí no era un sicari. Senzillament era un home que buscava venjança. Nou anys abans, Garixvili li va clavar una pallissa i li va robar 58.000 euros. Aquell 4 de gener del 2016, quan va anar a casa d'un amic georgià al carrer de Nàpols de Terrassa, va descobrir el seu agressor entre els convidats i va decidir passar comptes pendents. Va marxar a casa seva, a la Llagosta, va agafar la pistola i va tornar a Terrassa. Amb aquell doble homicidi la Fiscalia Anticorrupció va arrencar una investigació que ha durat gairebé dos anys i s'ha submergit en l'estructura d'una organització criminal amb ramificacions a tot Europa.

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han portat a terme aquest dimecres 23 detencions i 13 escorcolls a Barcelona, l’HospitaletGavàCornellàMataró i Madrid. Tots ells són sospitosos d'integrar una xarxa mafiosa que, segons fonts policials, funciona com una piràmide feudal.

'Vor v Zakone'

El crim d'origen rus es regeix per un codi intern conegut com a 'vor v zakone' (lladre en la llei). A diferència d'altres hampes d'arrel soviètica, la georgiana no fa ostentació dels diners aconseguits. Els seus líders, a càrrec d'una caixa comuna que recull tots els beneficis, viuen austerament i no rebutgen seguir amb la feina de carrer.

L'experiència policial demostra que no han sigut violents amb els ciutadans dels països europeus en què viuen. La immensa majoria d'ells, per exemple, s'han especialitzat en el robatori de domicilis. Saben com entrar en una residència burlant els panys que calgui. Però també procuren fer-ho quan són buits, per evitar les condemnes més dures que comporta atacar els inquilins. 

Sense importar l'activitat delictiva que triïn, saben que estan obligats a pagar un tribut a l'organització. No fer-ho comporta conseqüències salvatges. Perquè sí que són violents entre ells. El doble homicidi de Terrassa en deixa constància.

Els germans Xuixanasvili

Notícies relacionades

L'operació de més envergadura contra aquesta màfia va tenir lloc el març del 2010, aleshores es va desplegar l'operació Java-Haiastan en cinc països, que va possibilitar la detenció de més de 70 delinqüents, entre ells Kakhaber Xuixanasvili. Aquest georgià, des del seu pis al carrer de la Marina de Barcelona, dirigia l'organització a les ordres del seu germà gran, Laixa, considerat el gran patriarca de la màfia georgiana. Els dos germans són actualment a la presó, però els investigadors sospiten que segueixen al capdavant de l'entramat. 

En l'operació d'aquest dimecres s'ha desarticulat la cúpula de la trama establerta a Catalunya i a Madrid per blanqueig de capitals. Des que va començar una investigació liderada pels especialistes en crim organitzat dels Mossos s'han detingut en total 40 persones.