Desaparició el maig del 2015

Pròrroga de 18 mesos per trobar Caroline del Valle, desapareguda amb 14 anys

La causa de la desaparició d'aquesta adolescent es reobre temporalment per acabar amb l'angoixa de la família

Per als Mossos d'Esquadra s'ha convertit en un cabdell dolorós que no poden desenredar

mare-caroline

mare-caroline

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona ha reobert el cas de la desaparició de Caroline del ValleCaroline del Valle, una adolescent de 14 anys que es va esfumar una matinada, la del dissabte 14 al diumenge 15 de març del 2015, davant d'una discoteca de la Zona Hermètica de Sabadell. Hores abans la seva mare, Isabel, li havia dit: "Fins després, filla. T'estimo". Tres anys més tard, segueix recordant aquesta frase perquè va ser l'última vegada que va parlar amb ella. La investigació policial, a càrrec de la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d’Esquadra, es va encallar i el jutge, al veure com la causa es refredava sense que aparegués cap pista, va decidir arxivar-la provisionalment. Fa poques setmanes, no obstant, a petició de la família, s'ha reobert per un període d'un any i mig. 18 mesos per trobar Caroline.

14 de març del 2015

Caroline del Valle, una adolescent que viu amb els seus pares i un germà petit en un vuitè pis d'un edifici de la Zona Franca de Barcelona, enganya la seva mare, Isabel, per sortir de festa amb amigues d'una colla nova. La noia ha canviat des que ha entrat a l'institut IES Montjuïc. De petita havia sigut "molt poruga", recorda Isabel. Quan sonava el timbre i a casa no esperaven visita, Caroline es negava a obrir sola la porta. Però ara ha deixat de vestir com una nena i ja no passa les tardes jugant pels voltants de la plaça Cerdà. Fa setmanes que es mou per centres comercials, com l'Splau o botigues com la d'Apple a la plaça de Catalunya, per buscar wifi gratis. Encaixa dins de la tribu urbana denominada 'swaggers' i en el seu nou grup hi ha uns quants nois tutelats per la Generalitat que es fuguen dels centres d'acollida. 

La desaparició

Sovint les escapades acaben a la discoteca In Time de la plaça d'Urquinaona. Però aquest dissabte 14 de març volen anar a la Zona Hermètica de Sabadell. Per això Caroline li ha dit a la seva mare que es quedarà a dormir a casa de Silvia, una versió que el mateix pare de l'amiga confirma a Isabel. Després de ballar i gravar-se fent-se un petó amb algun dels nois, ja de matinada, Caroline i la colla surten a fora. Estan davant de la discoteca Gloobal. De sobte, i pels dos costats del carrer a la vegada, apareixen cotxes patrulla dels Mossos d'Esquadra. Entre els amics de Caroline hi ha menors amb antecedents per furt i per robatori amb violència. Al veure els policies, el grup es desfà i tots fugen en direccions diferents. Caroline escull seguir Justin, el "mascle alfa" del grup, segons fonts dels Mossos. Aquí s'acaben els fets provats de la seva desaparició. 

La versió de Justin 

L'última versió que ha donat Justin és que després de girar la primera cantonada del Gloobal, i quan a penes han recorregut uns 20 o 30 metres, Caroline crida que "ja no pot més". Justin, al sentir-la, es gira i veu Caroline amagar-se "sota un cotxe". Ell segueix corrent i arriba en solitari al final del carrer, travessa per davant d'una gasolinera i es refugia al castell de Can Feu. Ajupit entre aquells murs antics, deixa passar dues hores. Durant aquell temps, no fa cap trucada amb el seu telèfon mòbil. Cap a les sis de la matinada, agafa un tren de tornada a Barcelona. 

Caroline del Valle

Aquesta versió dispara les sospites dels Mossos. No quadra que una nena de 14 anys -en plena pujada d'adrenalina- es cansi als 20 metres i que decideixi amagar-se sota un cotxe. Tampoc encaixa que Justin -el líder- estigui més espantat que la resta de la colla. Mentre ell s'amaga durant dues hores, els altres, 15 minuts després de la fugida, ja estan junts menjant patates fregides en un McDonalds. Als Mossos tampoc els quadra que Justin no contactés amb cap dels seus amics durant aquelles dues hores i tornés sol a Barcelona sense parlar amb ningú. No sembla gaire normal, així mateix, que ni una sola de les amigues de Caroline es preocupés per ella abans de marxar de Sabadell. Ni tan sols Silvia, l'amiga amb qui, suposadament, havia de passar la nit.

El castell de Can Feu és un lloc apartat on sovint van algunes parelles joves que necessiten intimitat al sortir d'una discoteca. Els Mossos creuen que si Justin va anar al castell possiblement és perquè estava amb Caroline. Per això no va dir res a ningú durant dues hores. El problema és que l'única càmera que podria demostrar-ho -ubicada a la gasolinera del carrer de la desaparició de Caroline- aquella nit no funcionava. Per coix que resulti el relat de Justin, no resulta possible desmentir-lo.

Les mentides

L'endemà, a l'hora de dinar, Isabel va trucar a Silvia i li va preguntar quan tornaria Caroline. Silvia li va dir que la seva filla es quedaria a dinar a casa seva i després aniria cap a casa. Hores més tard, Isabel va tornar a trucar. Silvia, aquesta vegada, va respondre que Caroline ja havia sortit de casa i va mostrar la seva estranyesa davant el fet que no hagués arribat encara. Cap a les 20.00 hores, Isabel, desesperada, va obrir la sessió de Facebook amb l'ordinador de la seva filla i va començar a xatejar amb les amigues. Les noies la van enredar, fins que una d'elles va dir prou. Aquesta última va ser qui la va informar que Caroline havia desaparegut de matinada a la Zona Hermètica. Isabel va posar aquella mateixa nit una denúncia per desaparició als Mossos d’Esquadra.

Una investigació complicada

"No hi ha cap cas, cap, al qual hàgim dedicat més esforços", asseguren a aquest diari fonts dels Mossos d'Esquadra. Les mateixes fonts lamenten que cap dels amics que aquella nit estaven amb Caroline hagi col·laborat per trobar-la. Tots eren menors a qui no podien detenir per interrogar. Alguns, a més, també eren fugats de centres d'acollida a qui era gairebé impossible localitzar.

Notícies relacionades

Els Mossos han fet diverses batudes per Can Feu i han anat descartant hipòtesis. Donades les característiques de Caroline, i de la seva família, saben que la noia no se'n va anar voluntàriament. I, si aquella nit no va ser segrestada per un desconegut, indiciàriament, el més probable és que Justin hagi mentit. Els investigadors tracten el cas com un homicidi amb desaparició de cadàver.

El nou advocat de la família, Manuel Navarrete, sol·licitarà ara més proves al jutjat, també que Justin sigui novament citat. El lletrat vol aprofitar aquesta nova finestra de temps de 18 mesos perquè s'aclareixi on és la noia. Isabel, que segueix perdent el cap a les nits, quan l'atrapa l'angoixa d'imaginar Caroline en mans d'un segrestador que li fa mal, necessita esbrinar-ho. Encara que ella mai voldrà escoltar un altre final que no sigui el del retorn a casa de la seva filla.