PRESÓ INCONDICIONAL

Lanza va agredir a la cara Laínez quan ja estava ferit de mort, segons la jutge

La família replica la versió de la jutge i els testimonis i assegura que la víctima va amenaçar amb una navalla

zentauroepp28400196 barcelona 20 01 2015 rueda de prensa en el colegi de periodi171214152250

zentauroepp28400196 barcelona 20 01 2015 rueda de prensa en el colegi de periodi171214152250

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els informes mèdics de l’Hospital de Saragossa indiquen que l’home que va ser atacat per Rodrigo Lanza en un bar i va morir a causa de les ferides no només va rebre un cop a la part posterior del cap «amb hemorràgia i afectació del teixit cerebral», que va ser la «lesió principal i causa de la mort», sinó que a més, quan la víctima, Víctor Laínez, ja estava estirada a terra, Lanza «li va donar forts cops al cap, potser puntades» que van arribar a trencar-li els ossos del nas i «zones adjacents».

La jutge va decidir ahir dictar presó sense fiança contra Lanza al considerar que «no hi ha dubte de la identitat de l’autor dels fets», segons les declaracions de fins a sis testimonis, i que «el mateix investigat ha reconegut haver agredit la víctima», encara que al·legant que ho va fer per «evitar una possible agressió amb arma blanca».

Segons els testimonis presencials recollits en l’atestat policial, Lanza es va acostar a la víctima al veure que portava uns tirants amb els colors de la bandera espanyola i li va dir «fatxa» i «feixista». Després que Laínez li girés l’esquena, li hauria donat un fort cop a la nuca amb una barra de ferro, segons la jutge «per l’esquena, sense cap possibilitat de defensa». Una vegada a terra, recull l’atestat policial, l’acusat, que estava en companyia de dues persones, es va abalançar sobre la seva víctima per donar-li cops de puny i puntades a la cara.

La família de Rodrigo Lanza va fer públic un comunicat amb una versió alternativa dels fets, en què afirma que no va tenir ocasió de comprovar si els tirants de la víctima tenien els colors de la bandera d’Espanya, ja que portava una jaqueta tancada, i va ser Laínez qui «es va quedar fixament mirant Rodrigo» i després de preguntar-li pel seu origen li va contestar «sudaca de merda, torna al teu país». Segons els familiars, Laínez sostenia una navalla i Lanza el va agredir per evitar l’atac amb arma blanca. «Quan ja estaven sortint per la porta, un dels acompanyants de Rodrigo li va advertir que Víctor s’acostava a ell amb una navalla. Rodrigo es va girar i va veure Víctor amb una navalla. Li va clavar una puntada per evitar la punyalada, però com que Víctor no es va aturar, Rodrigo va decidir pegar-li amb el puny», detalla el comunicat.

Notícies relacionades

No obstant, la jutge sosté sobre la navalla que la seva «existència certa no consta en actes», i que la versió del detingut «entra en clara contradicció amb els informes mèdics» i amb les versions dels testimonis davant la policia.

Rodrigo Lanza, de 33 anys, va ser condemnat el 2006 per deixar tetraplègic un agent de la Guàrdia Urbana a Barcelona durant uns enfrontaments en una casa okupada al carrer de Sant Pere Més Baix. El documental Ciutat morta va qüestionar la versió policial i va defensar la innocència de Lanza i de Patricia Heras, l’altra jove condemnada pels fets, que es va suïcidar a la presó.