ENRENOU A L'AJUNTAMENT

Collboni exigeix a Colau que es disculpi per donar crèdit a 'Ciutat morta'

El dirigent socialista afirma que la detenció de Lanza per homicidi desbarata la credibilitat del documental

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha exigit a l'alcaldessa, Ada Colau, que “demani disculpes públicament al cos de la Guàrdia Urbana i als responsables polítics” que governaven la ciutat quan van tenir lloc els successos denunciats a Ciutat morta, ja que, segons la seva opinió, ha quedat acreditada “la manipulació” d'aquell documental que “protagonitzava Rodrigo Lanza”, detingut i acusat aquesta setmana d'homicidi a Saragossa.

Collboni, que fins al novembre governava en companyia dels comuns a l'ajuntament, lamenta que en el seu moment “es va posar en dubte tant la paraula dels agents policials com també dels representants polítics sense cap base sòlida”. “Això és molt greu”, ha afegit el regidor socialista, per qui Colau hauria de reflexionar i arribar a la conclusió que '”no tot s'hi val en política”.

Premi Ciutat de Barcelona

El dirigent del PSC se suma així a les crítiques que 24 hores abans va formular el líder municipal del PP, Alberto Fernández, que va exigir a Colau que retiri el premi Ciutat de Barcelona al documental Ciutat morta.

Lanza, acusat ara de matar un home amb qui va discutir perquè portava uns tirants amb la bandera d'Espanya, ja va complir pena de presó per agredir greument el 2006 un agent policial a Barcelona, que va quedar tetraplègic, durant els enfrontaments en una casa okupada. Són precisament aquests fets els que relata Ciutat morta, producció que qüestiona l'actuació policial i judicial. Fernández Díaz ha reclamat a Colau que cessi el tinent d'alcalde Jaume Asens perquè, ha dit, va exercir com a advocat defensor de Lanza i, segons el líder conservador, "va condemnar el paper de la Urbana i va demanar la presumpció d'innocència malgrat existir sentència ferma". El consistori, però, ha puntualitzat que Asens no va ser lletrat de Lanza sinó que va participar com a observador de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

Febrer del 2006

Notícies relacionades

El dirigent del PP va voler recordar que el 4 de febrer del 2006 Juan Salas, agent de la Guàrdia Urbana, va ser agredit per joves antisistema mentre prestava servei per uns altercats al carrer Sant Pere Més Baix de Barcelona, on va patir lesions cerebrals irreversibles. La sentència va establir que l'autor de l'agressió havia sigut Lanza, que va complir sis anys de presó i posteriorment va ser absolt judicialment d'una acusació de la mateixa Guàrdia Urbana segons la qual els agents van assegurar que Lanza presumia d'haver ferit el seu company. 

"Esperem que aquesta vegada siguin capaços de rectificar i de posar-se al costat de la defensa dels agents de la Guàrdia Urbana i no dels antisistema", ha reiterat Fernández Díaz. En aquest sentit, el líder popular ha recordat que el documental Ciutat morta, emès el 17 de gener del 2015 per TV3, "va servir com un judici paral·lel que finalitzava amb una acusació de muntatge policial a la Guàrdia Urbana". "És imprescindible que TV3 rectifiqui i demani públicament perdó i emeti una informació alternativa al relat antisistema com a compensació a aquella emissió", ha assenyalat.

zentauroepp28400172 barcelona 20 01 2015 rueda de prensa en el colegi de periodi171214151541

zentauroepp28400172 barcelona 20 01 2015 rueda de prensa en el colegi de periodi171214151541