DESASTRE MEDIAMBIENTAL

L'asseguradora del 'Prestige', condemnada a pagar 1.573 milions

El capità del vaixell i la naviliera hauran de desemborsar l'import a l'Estat espanyol, al francès i a la Xunta

La quantitat, que és recurrible, rebaixa a una tercera part la demanada pel fiscal

zentauroepp24190012 files  this file picture dated november 19  2002 shows an ae171115143227

zentauroepp24190012 files this file picture dated november 19 2002 shows an ae171115143227

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Audiència Provincial de la Corunya ha fixat una indemnització de més de 1.600 milions d’euros pels danys causats per la catàstrofe mediambiental que va ocasionar el trencament del petroler Prestige, dels quals la quantia més gran, 1.573 milions, correspon a l’Estat pels danys patrimonials, mediambientals i morals, va informar el Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG).

L’acte d’execució de la sentència –que recull una quantia molt inferior a la que la fiscalia va establir en el judici per danys:  4.328 milions d’euros per a Espanya, un total de 4.442 milions incloent-hi els provocats al litoral francès– també fixa un pagament de 61 milions a l’Estat francès i 1,8 milions a la Xunta de Galícia per les despeses de reciclatge del fuel, informa Europa Press.

La resolució es va fer pública dos dies després de complir-se els 15 anys del sinistre i obliga a pagar als condemnats –el capità del vaixell, Apostolos Mangouras, i l’asseguradora, The London Steamship Owners Mutual Insurance Association– «almenys fins al límit d’un bilió de dòlars nord-americans».

Subsidiàriament, haurà de fer front al pagament la propietària del vaixell, Mare Shipping INC, mentre que el Fons Internacional d’Indemnització de Danys deguts a la Contaminació per Hidrocarburs (FIDAC) està obligat a pagar indemnitzacions segons el conveni aplicable, que ja va avançar. 

El gener del 2016, el Tribunal Suprem va modificar parcialment la sentència que la Secció Primera de l’Audiència de la Corunya va emetre el 2013 i va obrir la porta a la via de la responsabilitat civil al condemnar el capità del petroler a dos anys de presó per un delicte mediambiental, enfront dels nou mesos que li va imposar l’audiència provincial per desobediència.

La via del Suprem

Notícies relacionades

Aquesta entén que el dany patrimonial acreditat és de 931 milions d’euros, quantitat a la qual suma un 30% per dany mediambiental, és a dir, 279 milions d’euros. Els magistrats sostenen que a aquesta xifra s’ha d’afegir un altre 30% per dany moral indemnitzable, 363 milions d’euros, cosa que dona un total de 1.573 milions. 

Els afectats encara poden recórrer la sentència davant la Sala Segona del Tribunal Suprem. Fins ara, l’asseguradora –l’única via, segons la Fiscalia de Medi Ambient gallega, perquè els afectats pendents de cobrament percebin els seus diners– només s’havia mostrat disposada a abonar els 22,7 milions d’euros de fiança que va dipositar el 2002.