Premis de Prensa Ibérica

Un reconeixement a l’esforç de la Catalunya rural

  • Prensa Ibérica obre les candidatures al premi Poble de l’Any, una iniciativa que visibilitza els pobles i els seus entorns rurals

  • Els guardons concediran quatre premis en les categories d’agricultura, sector marítim, tecnologia i cultura

  • Ajuntaments i entitats poden presentar candidatures des d’avui a la pàgina web millorpoble.cat

Un reconeixement a l’esforç de la Catalunya rural
2
Es llegeix en minuts

Ser de poble forja un caràcter diferent, un sentiment que es cuida i comparteix entre iguals com un secret. Qui ha pogut créixer o viure durant prou temps en un lloc així sap bé que ser de poble implica un estil de vida propi, integrat per la sensació de créixer i jugar al mateix lloc que pares, mares, avis i àvies i de poder arribar a valorar, conèixer i estimar tant l’entorn com ells quan ets gran. 

Tanmateix, aquest caràcter tan propi i distintiu de la Catalunya rural està sota amenaça: els pobles i els seus habitants són un tresor que anem perdent dia a dia per la falta d’oportunitats que ofereixen els entorns rurals. Es veuen perjudicats pel poder d’atracció econòmica que es genera entorn de les ciutats, quant a oportunitats laborals i d’oci, infraestructures i mitjans de transport. Prensa Ibérica vol contribuir a valorar, cuidar i impulsar els pobles i els seus entorns rurals.

Per a això, aquest any el grup de premsa posa en marxa els premis Poble de l’Any, dedicats al reconeixement de la tasca que administracions, empreses, entitats civils, veïns i veïnes fan als seus pobles des d’àmbits com l’agricultura, la pesca, el desenvolupament tecnològic i digital i la cultura. Els premis Poble de l’Any adquireixen especial rellevància en el context actual, en el marc de la problemàtica de la despoblació, el dèficit d’infraestructures en determinats llocs i les condicions que viu la Catalunya Rural.

Presentació de candidatures

Els premis es concediran en quatre categories: Poble Agrícola de l’Any –també es tindran en compte les iniciatives ramaderes–; Poble Marítim de l’Any; Poble Tecnològic de l’Any –en què es consideraran projectes tecnològics i de digitalització– i Poble Cultural de l’Any –que contempla cultura, art i artesania–. Amb la finalitat d’optar als premis, Prensa Ibérica obre a partir d’avui, 15 de juny, el període de presentació de candidatures, que han de portar a terme els ajuntaments i les principals organitzacions socials del territori. El període de presentació de candidatures finalitza el 22 de juliol.

Pobles finalistes

Una vegada recollides totes les candidatures, el jurat qualificat escollirà entre tres i cinc pobles finalistes per categoria, sempre que hagin demostrat mèrits per ser guanyadors del premi Poble de l’Any. 

Notícies relacionades

El 28 de juliol es donaran a conèixer els candidats escollits pel jurat per a cada premi. Tanmateix, seran els lectors d’EL PERIÓDICO, ‘Diari de Girona’, ‘Regió 7’ i ‘Empordà’ els encarregats de prendre la decisió final i escollir quins pobles seran els guanyadors de cada categoria, a través d’una votació oberta que es farà a la pàgina web www.millorpoble.cat.

Gala d’entrega

Els premis Poble de l’Any s’entregaran en un acte que aplegarà representants de tots els pobles finalistes, autoritats i diferents representants d’empreses i associacions el 27 de setembre al Teatre Kursaal de Manresa. Els premis que s’entregaran són: Poble Català Agrícola de l’Any 2022, Poble Català Marítim de l’Any 2022, Poble Català Tecnològic de l’Any 2022 i Poble Català Cultural de l’Any 2022. Les candidatures poden presentar-se en aquest enllaç: millorpoble.cat