RETORN AL PASSAT PRECOLOMBÍ

Costa Rica, un passeig per Turrialba

Costa Rica, un passeig per Turrialba
1
Es llegeix en minuts

A mitjan camí entre la capital de Costa Rica, San José, i la costa atlàntica s’ubica el cantó de Turrialba, un dels enclavaments més antics del país tico. És el focus d’investigació per part d’arqueòlegs que han trobat vestigis d’assentaments humans des del 9.000 aC. El 13 d’agost del 1973 va ser creat com a Monument Nacional, a fi de protegir i conservar un dels llocs arqueològics més importants del país i el seu entorn. Allà es conserven les estructures arqueològiques que van estar habitades des de l’any 1.000 aC fins al 1400 dC; el desenvolupament més gran es va assolir en el 800 dC quan es creu que va allotjar més de 10.000 ànimes. 

Pels descobriments fets, els arqueòlegs infereixen que aquesta ciutat va ser habitada per persones especialitzades en diferents camps, dirigits per un cacic o un xaman, que exercia el poder polític i religiós sobre la regió, segons expliquen des del Sistema Nacional d’Àrees de Conservació (SINAC).

Esports d’aventura

Notícies relacionades

Però per si aquesta joia precolombina no fos suficient, Turrialba ofereix molts més motius, ja que en l’actualitat s’ha convertit en l’epicentre del ràfting en aigües blanques gràcies al Río Pacuare i al Río Reventazón. De fet, el Pacuare va ser considerat pel National Geographic com un dels rius més bonics del món per a aquest esport. Altres activitats per la zona són els recorreguts a cavall a través de les plantacions de cafè o, per als més intrèpids, practicar el descens de canons amb la seguretat d’anar acompanyat pels guies més experts de la zona. 

Als voltants es pot disfrutar de comunitats rurals de gran atractiu. A Santa Cruz, per exemple, s’ubiquen els productors del formatge artesanal Turrialba, probablement el més famós de Costa Rica, que té fins al seu propi festival, que se celebra cada mes de juliol. I a dos quilòmetres a l’est de la ciutat de Turrialba es pot visitar el Centre Agronòmic Tropical d’Investigació que disposa d’extraordinaris laboratoris, hivernacles i bancs de llavors. Per això, agrònoms de tot el món es donen cita en aquest lloc, ja que és reconegut com un dels centres més importants del planeta.