Instrument pioner

La Vall d’Hebron instal·la el primer ciclotró públic de Catalunya per produir radiofàrmacs d’alta precisió

Es tracta del primer dispositiu d’aquest tipus que s’instal·la en un hospital públic català i permetrà veure i tractar malalties amb una precisió fins ara inabastable

Aquesta tecnologia és clau en patologies com el càncer, l’Alzheimer i el parkinson, i en afeccions cardíaques, inflamatòries i metabòliques minoritàries

Catalunya estrena el primer robot quirúrgic de la sanitat pública que opera amb una sola incisió o utilitzant orificis naturals del cos

Los especialistas Cristina Gámez y Manuel Escobar muestran el ciclotrón instalado en el Vall dHebrón.

Los especialistas Cristina Gámez y Manuel Escobar muestran el ciclotrón instalado en el Vall dHebrón. / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista especialista en ciència i medi ambient.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un búnquer soterrat, a més de quatre metres sota terra, i amb parets de formigó de més de dos metres de gruix, acull des de fa només uns dies una de les peces tecnològiques més prometedores de la medicina catalana. Es tracta d’un ciclotró, un accelerador de partícules que es podria convertir en el cor de la medicina de precisió del futur a Catalunya. La Vall d’Hebron anuncia amb orgull que acaba d’instal·lar el primer ciclotró públic català i un dels més potents d’Europa. «Es tracta d’un eina d’última generació capaç de generar medicaments radioactius que permeten veure i tractar malalties amb una precisió fins ara inabastable», comenta Manel Escobar, director clínic de Radiologia i Medicina Nuclear de l’hospital.

Aquest aparell, de ni més ni menys que 18 tones, es posarà en marxa els pròxims mesos i serà gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS) per donar servei a tots els pacients catalans. «És una instal·lació estratègica per democratitzar l’accés a la medicina de precisió a tot el territori», comenta Escobar. «Aquests fàrmacs ens permeten veure el funcionament intern d’òrgans i teixits en temps real. Podem detectar un càncer en la seva fase més primerenca o avaluar si un tractament està funcionant sense haver d’esperar setmanes o mesos», afegeix Cristina Gámez, cap del Servei de Medicina Nuclear de la Vall d’Hebron, que també destaca que «molts d’aquests radiofàrmacs fins ara no estaven disponibles a Catalunya» o que «arribaven tard per la seva vida útil tan curta», que, en alguns casos, amb prou feines duren uns minuts. «Ara els tindrem aquí, llestos al moment», comenta l’especialista.

«Es tracta d’un eina d’última generació capaç de generar medicaments radioactius que permeten veure i tractar malalties amb una precisió fins ara inabastable»

Utilitzar-los, expliquen els metges, pot ser clau en el diagnòstic i tractament personalitzat de malalties complexes al permetre la producció in situ de radioisòtops que, combinats amb fàrmacs, generen imatges moleculars d’alta precisió. Aquesta tecnologia és especialment útil en patologies com el càncer, malalties neurològiques com l’Alzheimer i el parkinson, així com afeccions cardíaques, inflamatòries i metabòliques minoritàries. Els experts també esperen que aquest instrument serveixi per impulsar la recerca biomèdica i el desenvolupament de radiofàrmacs de nova generació.

El ciclotró s’ha instal·lat en un soterrani envoltat de parets de formigó de dos metres d’ample. /

Ferran Nadeu

Dignòstics més precisos per a tothom

Notícies relacionades

El nou ciclotró podrà produir una gran varietat de radioisòtops, entre els quals destaquen compostos tan complexos com el zirconi-89, que actualment no es produeix a Espanya i només es pot importar des d’Amsterdam. Segons expliquen els seus responsables, tot i que a Espanya hi ha altres instal·lacions similars, el de la Vall d’Hebron és el primer aparell d’aquest tipus públic a Catalunya i un dels pocs dins d’un hospital públic a escala estatal. A diferència d’altres pensats per atendre centres concrets, aquest dispositiu està dissenyat per donar servei a tot el sistema públic català i brindar atenció a qualsevol pacient que ho requereixi. «Aquí fabricarem compostos que seran clau per millorar l’abordatge de patologies com el càncer, l’Alzheimer, el parkinson o les malalties cardíaques i inflamatòries», comenta Gámez.

«Aquí fabricarem compostos que seran clau per millorar l’abordatge de patologies com el càncer, l’Alzheimer, el parkinson o les malalties cardíaques i inflamatòries»

A més de l’assistència clínica, el ciclotró també obre un horitzó d’innovació biomèdica. «Disposar d’aquesta tecnologia ens permet participar en assajos clínics punters i desenvolupar radiofàrmacs de nova generació», assenyala Raul Herance, cap del grup de recerca en Imatge i Tractament Molecular del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). «És una eina que ens connecta directament amb l’avantguarda europea de la medicina translacional. Amb aquesta infraestructura, podem tractar millor, investigar més i garantir que la medicina de precisió estigui a l’abast de tots els ciutadans», afegeix l’especialista.