Verónica Robles, sociòloga: "Per millorar els resultats cal revisar els horaris"

La sociòloga és tècnica de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFac), entitat que acaba de publicar l’estudi ‘Alumnat i Jornada Escolar, experiències, valoracions i propostes’.

Verónica Robles, sociòloga: "Per millorar els resultats cal revisar els horaris"
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Resulta cridaner que la conclusió número u de l’estudi no sigui, de manera contundent, la necessitat de recuperar les tardes a l’ESO en l’escola pública.

El que pensa l’aFFac és, primerament, que el menjador escolar ha d’estar garantit en tots els centres, i aquell temps del migdia hauria de ser interlectiu.

¿Interlectiu?

Entre classes. Pensem que la jornada partida tal com està configurada ara mateix tampoc és la solució, perquè la majoria de centres, a primària, tenen dues hores i mitja per dinar. És un punt clau que s’ha de treballar.

¿El camí seria reduir el temps del migdia perquè dues hores i mitja és molt temps o tractar aquell temps d’una altra manera?

S’ha de revisar bé què està passant. El Consorci d’Educació de Barcelona va fer un pla de treball sobre el temps de migdia en què constata assumptes com que aquell temps no té relació amb el projecte educatiu del centre; però la nostra principal demanda és que el menjador ha de ser universal, gratuït i en horari interlectiu. No pot ser que a secundària els nens dinin després de les tres de la tarda, quan documents del mateix departament assenyalen que els horaris saludables per dinar són fins a les dues. I, si parles amb pediatres, et diuen el mateix. Cal reestructurar i redefinir els horaris escolars, sobretot a secundària, per exemple l’horari d’entrada.

Que els adolescents hagin d’estar a l’institut a les vuit de matí és un disbarat...

No perquè ho diguem nosaltres, sinó perquè ho diuen els estudis científics sobre els bioritmes. Amb 14 anys, a les vuit del matí no estan per aprendre matemàtiques. El que demanem és que es comenci a treballar a repensar els horaris, amb persones expertes. Tenim clar, per exemple, que els centres educatius han d’estar oberts a les tardes, però, ¿com fer-ho?

Quan parlava de l’horari interlectiu, ¿ no implica sortir molt més tard? ¿Pot ser sortir a les tres, però ja dinats?

Sí, per exemple.

Però sembla incompatible entrar més tard i sortir gairebé a la mateixa hora ja dinats. ¿És possible amb la càrrega d’hores lectives actual?

Això jo ho deixo als pedagogs, però el que sí que puc dir és que a secundària a Espanya tenim una càrrega lectiva més alta que en altres països d’Europa.

¿Planteja posar les matèries menys intenses a primera hora?

Totalment. Considerant les limitacions que tens pel professorat que tens disponible. Però aquesta variable cal tenir-la en compte, i això ens hauria de fer reflexionar i treballar en com reconfigurar els horaris.

¿Els adolescents senten que tenen massa deures, massa extraescolars i massa poc temps lliure?

Les extraescolars els agraden, però mostren les desigualtats. Hi ha nens que diuen que els agradaria fer tal extraescolar, però no hi ha diners a casa; mentre que n’hi ha altres que estan tot el dia fora de casa i es queixen que no tenen temps lliure. ¿Com equilibres, també, això?

Els deures són també una font de desigualtat.

Notícies relacionades

Sí, però, i aquesta és una opinió personal, jo crec que per aprendre s’ha de practicar, però si has de practicar has de tenir l’espai per fer-ho, també, i tenir l’acompanyament adequat.

n