Educació

Ajuda a les escoles per desmuntar fake news sobre Franco

El projecte engloba 50 fitxes sobre mentides que els adolescents tenen per certes sobre la dictadura, amb la seva corresponent informació contrastada.

L’objetiu és donar eines per poder educar en la història i memòria democràtica 

Ajuda a les escoles per desmuntar fake news sobre Franco
3
Es llegeix en minuts
Paula Ortega

"Amb Franco no hi havia corrupció". Aquesta és només una de les moltes afirmacions que docents d’escoles catalanes han escoltat no poques vegades en boca dels seus alumnes adolescents. Lluny de ser una anècdota, aquest tipus de frases reflecteixen una perillosa distorsió del passat, alimentada per la desinformació a les xarxes, principal font dels menors, la transmissió acrítica de relats i l’avenç de discursos promoguts des de la ultradreta. És un dels motius de preocupació no només del professorat, també de les conselleries d’Educació i FP i de Justícia i Memòria Democràtica.

Per fer front a aquesta situació i veure com des de les aules es pot contrarestar i millorar la formació dels joves en història i en memòria democràtica, un centenar de professionals de l’educació s’han reunit aquesta setmana en unes jornades. L’objectiu ha sigut reforçar el compromís pedagògic amb la memòria democràtica i dotar-se d’eines eficaces per desmuntar mites sobre el franquisme des de les aules.

Un dels projectes més rellevants és ‘50 raons per les quals amb Franco NO es vivia millor’, a disposició dels instituts catalans a partir del setembre. És una iniciativa impulsada per docents dels Campos i Entorns d’Aprenentatge de Catalunya que consisteix bàsicament en l’elaboració de fitxes didàctiques pensades per desmuntar amb rigor les mentides sobre el franquisme que circulen entre l’alumnat i que els arriben especialment a través de les xarxes socials. Les 50 fitxes s’agrupen en blocs temàtics, com drets socials, progrés econòmic o llibertats democràtiques, entre d’altres. Cada material presenta la notícia falsa, d’una banda, i a l’altra cara una refutació amb arguments.

Fitxes descriptives

En una de les fitxes, per exemple, hi diu: "Amb Franco no hi havia corrupció". Davant aquesta notícia falsa, la informació aclareix: "Hi havia moltíssima més corrupció que avui dia, però no hi havia ni independència judicial, ni separació de poders, ni llibertat d’informació, així que era impossible difondre els casos de corrupció que hi havia. Malgrat això, van arribar a conèixer-se casos especialment rellevants com els de Barcelona Traction, Matesa o Sofico a finals dels anys 60 i inicis dels 70. En una dictadura no te n’adones de la corrupció".

Notícies relacionades

Fent memòria, Barcelona Traction era una empresa de capital majoritàriament canadenc. El règim franquista, amb decisions judicials discutides, va permetre el traspàs del control de l’empresa a interessos espanyols lligats al règim, liderats per Joan March. El cas Matesa va esclatar el 1969 i va deixar al descobert una xarxa de pràctiques irregulars amb suport del règim. El cas Sofico (Societat de Finques Colonials S.A.) va ser un altre gran escàndol econòmic que va esclatar el 1974 i va afectar més de 60.000 inversors.

Un altre exemple: "Franco va portar la pau al finalitzar la Guerra Civil". La fitxa refuta la notícia falsa: "A l’acabar la guerra, els franquistes van dissenyar una maquinària del terror amb l’objectiu d’exterminar tot el que sonés a República. Afusellaments, persecucions extrajudicials i càstigs sistemàtics. 300 camps de concentració creats per tot Espanya, 270.000 presos polítics tancats el 1940 en presons en condicions inhumanes, 100.000 treballadors forçats, desenes de milers d’enterrats en cunetes i fosses, 500.000 exiliats i un estret control moral i social són alguns dels resultats del que Franco entenia com a ‘pau’". Les fitxes aniran acompanyades d’uns documents amb enllaços a fonts primàries i secundàries com vídeos, notícies o documents històrics que acreditin el que s’està explicant. Aquesta proposta no només pretén desmentir falsedats, sinó també donar eines al professorat per generar debat, pensament crític i consciència democràtica a les aules.