La UE vol restaurar el 20% dels ecosistemes marins abans del 2030
Ursula von der Leyen presenta el Pacte Europeu pels Oceans, el tractat que aplega totes les polítiques oceàniques de Brussel·les sota un mateix marc comú.

La Unió Europea es proposa "tornar el 20% dels ecosistemes marins de nou a la vida" per al 2030, va explicar ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant la presentació del Pacte Europeu pels Oceans, que aplega totes les polítiques oceàniques de la UE sota un marc comú, el primer dia de la cimera.
Després d’un període de consultes, la Comissió ha adoptat una estratègia global per protegir l’oceà, promoure una economia blava sostenible i recolzar les comunitats costaneres. El pacte prioritza la restauració d’hàbitats marins, augmentar i reforçar les àrees protegides i la revisió de normes clau com l’estratègia marina i l’ordenació de l’espai marítim. També pretén impulsar la competitivitat amb noves estratègies industrials i portuàries, i planteja revisar la Política Pesquera Comuna el 2026 amb una visió a llarg termini.
Així mateix, Von der Leyen va avançar que la UE invertirà 1.000 milions d’euros en 50 projectes arreu del món per donar suport a la conservació dels oceans, la ciència i la pesca sostenible. La iniciativa pretén, a més, reforçar la seguretat i la defensa marítima mitjançant la cooperació entre les forces navals dels països que integren la UE i entre guardacostes. Això inclou establir una inversió en una flota europea de drons per a vigilància marítima amb IA. Von der Leyen també va defensar avançar al Tractat de Plàstics i la creació de grans àrees marines protegides, i va anunciar 40 milions d’euros per facilitar el control de la protecció en aigües internacionals.
Així, la Comissió Europea es proposa aprovar una llei de l’oceà, l’Ocean Act, que servirà a partir del 2027 com a marc únic per aplicar els objectius del pacte i simplificar la seva execució. Per a això es crearà una junta formada per representants de diferents sectors marítims, i un plafó públic de seguiment que permetrà consultar en temps real els avenços del pacte.
Profunditats oceàniques
Notícies relacionadesPer la seva banda, durant l’obertura de la trobada, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va instar els països a evitar que el fons marí es transformi en un "salvatge oest", ja que la creixent demanda de minerals necessaris per a la transició energètica ha despertat l’interès de governs i corporacions en les riqueses ocultes en les profunditats oceàniques. En aquesta línia el president francès, Emmanuel Macron, va advocar de manera ferma per una moratòria que suspengui l’extracció de minerals del llit marí fins a comptar amb garanties de protecció ambiental. "És una necessitat. Les aigües profundes no estan a la venda", com "tampoc ho està Groenlàndia, i tampoc ho està l’Antàrtida", va afirmar arrencant aplaudiments durant la sessió inaugural de la conferència.
Vint-i-quatre països es van afegir ahir a una declaració impulsada per França en contra d’aquesta activitat. En total, ja són 37 els països que recolzen una moratòria.
- Un pla que va impulsar el Govern Aragonès El Barça i Unió de Pagesos impugnen les zones protegides ampliades a prop de l’aeroport de Barcelona
- Educació a Catalunya Niubó avança que les proves de competències bàsiques no han anat bé: «Remuntar els resultats no serà fàcil»
- Baròmetre de juny Enquesta CIS: El PSOE es dispara i aconsegueix el seu màxim avantatge sobre el PP malgrat els escàndols judicials
- Asador "Una parada obligatòria": els elogis al millor restaurant de Sant Boi de Llobregat, segons Tripadvisor
- Educació Niubó: "Les proves de competències no han anat bé"
- TECNOLOGIES A LES AULES Catalunya prohibirà els mòbils a l’ESO i les tauletes a infantil
- Crònica rosa Bárbara Rey, reina sense corona
- A PARTIR DE LA PRÒXIMA MATINADA El Mundial de Clubs a la televisió
- AMPLIACIÓ DE L’AEROPORT L’alcaldessa del Prat vaticina una "cursa de fons"
- En clau europea Reformes pendents