L’OMS aconsegueix un acord històric per lluitar contra les futures pandèmies

El tractat mundial tira endavant després de la decisió dels EUA i l’Argentina de retirar-se de l’organisme. El text busca aprendre dels errors de la covid i millorar la preparació dels països i la gestió sanitària.

L’OMS aconsegueix un acord històric per lluitar contra les futures pandèmies
3
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas
Nieves Salinas

Periodista de Sanitat

ver +

Els estats membres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 190 països, van aprovar ahir formalment per consens el primer Tractat Mundial sobre Pandèmies, després de més de tres anys d’"intenses negociacions" iniciades pels governs després de la pandèmia de la covid-19 amb l’objectiu d’aconseguir un món més "segur i equitatiu" davant futures pandèmies, que, segons la comunitat científica, es produiran en algun moment. Llum verda, doncs, a un acord llargament esperat que es tira endavant en un moment delicat després de les sortida de l’OMS dels EUA, anunciada a principis d’any per Donald Trump, i de l’Argentina, després.

"El món és avui més segur gràcies al lideratge, la col·laboració i el compromís dels nostres estats membres per adoptar l’històric Acord de l’OMS sobre Pandèmies", va valorar el director general de l’organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, durant l’aprovació del document a la 78a Assemblea Mundial de la Salut. "Representa una victòria per a la salut pública, la ciència i l’acció multilateral. Garantirà que puguem protegir molt millor el món de futures amenaces pandèmiques", va emfatitzar.

Els errors de la covid

L’acord busca evitar situacions com les sofertes durant la pandèmia de la covid, en particular la falta de preparació, evidenciada en una primera etapa en l’escassetat de productes mèdics i de prevenció, des de mascaretes per al personal sanitari fins a equipaments d’oxigen.

També la situació que es va viure en països pobres, als quals les vacunes van arribar malament i tard perquè els subministraments van ser acaparats pels països de més recursos gràcies als contractes que van tancar amb les farmacèutiques. El cost humà de la covid va ser de més de set milions de vides, segons les xifres notificades pels països a l’OMS, tot i que aquesta organització estima que la xifra real de morts per l’impacte directe o indirecte del virus és d’almenys el doble. S’hi sumen les conseqüències que va tenir la crisi sanitària per a l’economia mundial, amb càlculs que superen els 12 bilions de dòlars en pèrdues acumulades, segons el Fons Monetari Internacional (FMI).

Conscients que aquestes fallades no poden repetir-se i del que significaria tornar a viure aquests costos humans i econòmics, els països de l’OMS van coincidir que es necessitava un marc legal per corregir les deficiències observades i van obrir unes negociacions que ara han donat fruit.

L’acord va tirar endavant amb 124 vots a favor, 0 objeccions i 11 abstencions. "Hem d’actuar amb urgència per implementar l’acord, inclosos els sistemes que garanteixin l’accés equitatiu als productes sanitaris essencials. És una oportunitat per aprofitar les lliçons apreses d’aquesta crisi", va dir el doctor Teodoro Herbosa, president de l’Assemblea Mundial de la Salut d’aquest any.

El tractat estableix els principis, enfocaments i eines per a una millor coordinació internacional en diverses àrees, a fi d’enfortir l’estructura sanitària mundial per a la prevenció, preparació i resposta davant pandèmies. Això inclou un compromís amb l’equitat en la salut, és a dir, l’acord emfatitza que hi ha d’haver un accés equitatiu a medicaments, vacunes i tecnologies sanitàries en les pandèmies.

Així mateix, estableix la creació d’un Sistema d’Accés a Patògens i Repartiment de Beneficis (PABS, en les seves sigles en anglès), mitjançant el qual hi haurà un intercanvi de patògens i dades genètiques, i que garantirà que els països que aportin aquesta informació tinguin accés als beneficis derivats.

Passos a seguir

Un grup de treball intergovernamental s’encarregarà de dissenyar aquest sistema i el resultat d’aquest procés de s’analitzarà a l’Assemblea Mundial de la Salut de l’any vinent. Un cop que l’Assemblea adopti l’annex PABS –que és crucial per promoure la recerca i l’intercanvi d’informació, assegurant que els beneficis generats per l’ús d’aquestes dades es comparteixin de manera justa-, el tractat quedarà obert a la firma i a la consideració de la seva ratificació, fins i tot pels òrgans legislatius nacionals. Quan 60 països l’hagin ratificat, entrarà en vigor.

Notícies relacionades

Les farmacèutiques que facin vacunes, tractaments o d’altres a partir d’aquesta informació hauran de firmar contractes amb l’OMS per subministrar-li ràpidament el 20% de la seva producció en temps real (10% com a donació i 10% a un preu assequible), que serà distribuïda en funció de les necessitats i nivell de risc dels països, sobretot dels més pobres.

Igualment, s’estableix un mecanisme per facilitar la transferència de tecnologia i, en situacions d’emergència, es permetrà suspendre temporalment els drets de propietat intel·lectual perquè la producció es pugui descentralitzar.