75.000 alumnes han arribat a l’escola amb el curs començat

Niubó dona al Parlament la xifra de ‘matrícula viva’ i apunta que per primer cop aquestes dades es tenen en compte en la planificació de places.

75.000 alumnes han arribat a l’escola amb el curs començat
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera d’Educació i FP, Esther Niubó, va acudir ahir a la Comissió d’Educació al Parlament per respondre sobre la planificació de places escolars per al curs vinent, tot i que ho va fer sense posar la xifra sol·licitada sobre la taula, ja que "encara no ha finalitzat el procés", i va insistir que en l’oferta final l’escola pública "sempre guanya grups". Malgrat no disposar encara de la fotografia de l’oferta final de places, va assegurar que la planificació "ha anat bé" i va treure pit que "per primera vegada" en aquesta planificació s’ha tingut en compte la matrícula viva. És a dir, l’alumnat que s’incorpora al sistema durant el curs. D’aquest, Niubó sí que en va donar una xifra: aquest curs n’han sigut 74.328. Un alumnat que arriba en qualsevol moment del curs i a qualsevol nivell, cosa que provoca una "necessitat de reequilibrar grups que s’ha tingut en compte a l’hora de planificar l’oferta".

"Cada any milers d’alumnes es mouen i s’incorporen al sistema en cursos intermedis. A Barcelona, més d’un quart de les sol·licituds de preinscripcions van ser en cursos intermedis, tres de cada quatre van respondre a canvis de centre dins del municipi i l’altre 25%, de fora", va apuntar en la mateixa línia Niubó. Una mobilitat que a la capital catalana té molt a veure amb la crisi de l’habitatge. Famílies que es veuen obligades a mudar-se al no poder pagar el lloguer als seus barris.

I aquestes no són les úniques xifres amb les quals va acudir ahir Niubó al Parlament. La consellera, que va apuntar que l’oferta definitiva de places no es farà pública fins al 16 de juny –i la fotografia final no es tindrà fins al setembre–, va posar damunt de la taula la "revisió de grups en la concertada".

"Els concerts es revisen dues vegades a l’any, abans i després del procés de matriculació; i després de la primera tanda de matriculació s’ha proposat la retirada de concerts en 101 grups d’Infantil-3, 44 de primària i 10 d’ESO, 155 unitats en total", va detallar la consellera per respondre a les crítiques pel tancament de grups en la pública. Cada unitat representa una aula.

L’arribada d’alumnat nouvingut no compensa la baixada de natalitat i les escoles catalanes continuen buidant-se: el curs escolar 25-26 començarà amb 30.956 alumnes menys en el conjunt del sistema. A I-3 seran 1.252 nens menys que aquest any i a 1r d’ESO, 5.194 menys. Hi ha unanimitat en el fet que la gestió d’aquest canvi demogràfic és un dels grans reptes del sistema educatiu.

Dues xifres diferents

Notícies relacionades

Niubó va remarcar que malgrat aquesta disminució d’alumnat no es tanca cap escola pública i va insistir que els grups que es plantegen tancar en el sistema públic són 77 i no 111. ¿D’on surten aquestes dues xifres? 77 és la comparació de l’oferta inicial d’aquest curs 24-25 amb l’oferta inicial del curs 25-26, mentre que els 111 dels quals parlen l’oposició i les famílies és la comparació de l’oferta final d’aquest curs 24-25 i l’oferta inicial del curs que ve, que consideren que respon més a la realitat.

D’aquests 111, la pressió popular ha fet que, per exemple, a Mataró, l’escola Camí del Mig finalment mantingui la doble línia.