Tot el que implica modificar el DNI

Des de març del 2023, l’autodeterminació de gènere permet modificar el sexe legal sense informes ni tractaments. El procés té moltes derivades, però és reversible.

Imagen de una actuación de los bomberos

Imagen de una actuación de los bomberos / Bombers

2
Es llegeix en minuts

Des del 2 de març de 2023, qualsevol persona més gran de 16 anys pot sol·licitar el canvi de sexe registral sense necessitat d’aportar informes mèdics, ni psicològics, ni d’haver passat per un tractament hormonal. Així ho estableix la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBIQ+, coneguda com llei trans, una norma que va suposar un gir legislatiu de gran importància en la manera de reconèixer la identitat de gènere en l’àmbit legal i documental. El marc legal va eliminar la necessitat de demostrar "disfòria de gènere" i ha consolidat l’autodeterminació de gènere com a eix central del procediment.

Com es fa

La persona interessada ha de presentar un escrit amb les seves dades d’identitat i, si ho desitja, l’elecció d’un nou nom. També ha d’aportar el certificat literal de naixement i el seu DNI. En menors de 16 anys, s’exigeix a més el DNI dels representants legals. Si la persona té entre 12 i 14 anys, serà imprescindible una autorització judicial. Els menors de 12 anys no poden modificar la menció registral del sexe, malgrat que sí que poden sol·licitar un canvi de nom.

És, malgrat la complexitat del procés, una decisió reversible. Han de transcórrer almenys sis mesos des de la data d’inscripció de la rectificació. Aquest nou canvi es tramita seguint el mateix procediment previst per a la rectificació inicial. En cas que una persona vulgui tornar a canviar posteriorment, haurà de fer el procediment des de zero.

Un dels aspectes més delicats del debat públic sobre aquesta llei ha sigut l’ús de la mateixa en contextos en els quals podrien existir interessos espuris o beneficis personals indeguts. Això es coneix com a frau de llei i està tipificat a l’article 6.4 del Codi Civil, que estableix que qualsevol acte realitzat a l’empara d’una norma per aconseguir un resultat prohibit o contrari a l’ordenament jurídic serà considerat fraudulent.

85 casos rebutjats

Notícies relacionades

Un dels casos més sonats va tenir lloc a la localitat madrilenya de Torrelodones, poc després d’aprovar-se la llei. Un opositor a Policia Local es va presentar a les proves físiques amb una declaració notarial com a dona, però sense haver completat encara el tràmit registral, la qual cosa no té validesa legal per a efectes de barems diferenciats.

De totes maneres, és una pràctica poc comuna. El col·lectiu LGTBI i trans Orgull Osona, amb base a Catalunya, va informar que, fins al setembre del 2024, s’havien tramitat 5.900 canvis de sexe registral en tot l’Estat espanyol, dels quals 85 van ser rebutjats per sospita fundada de frau.

Temes:

DNI LGTBI