Catalunya incorporarà 60 jutges més en els pròxims tres anys
La mesura busca reforçar els partits judicials i les audiències provincials. A més, gràcies a l’entrada en vigor de quatre jutjats penals dimarts a Barcelona, es millorarà el pla de xoc per acabar amb la multireincidència.

Un dels acords de la comissió bilateral Estat-Generalitat celebrada al febrer va ser una millora dels serveis en l’Administració de Justícia amb un pla de xoc que perseguia que la ràtio de jutges s’ajusti a la mitjana estatal. En declaracions a EL PERIÓDICO, el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, explica que en els pròxims tres anys Catalunya tindrà 60 jutges més per reforçar els partits judicials i les audiències provincials.
En els últims 10 anys s’han creat 60 places de jutges i magistrats a Catalunya. El conseller remarca que Justícia té una proposta de reforç amb aquestes noves places de jutges i magistrats que s’ha de consensuar amb la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que s’han de distribuir en aquelles jurisdiccions i jutjats territorials en els quals "objectivament" facin més falta.
Espadaler remarca que aquesta mesura complementarà el pla de xoc desenvolupat a Barcelona per acabar amb la multireincidència gràcies a l’entrada en vigor d’un jutjat d’instrucció i de quatre jutjats penals de reforç més destinats a celebrar judicis ràpids per a delictes menys greus. "Som molt conscients que a la resta de Catalunya hi ha un problema similar al de Barcelona en diferents jurisdiccions i territoris", admet el conseller. Per això, en la comissió bilateral es va acordar arribar a 60 jutges més a Catalunya en els tres pròxims anys de legislatura.
Jutjats penals fixos
Justícia avança que aquests nous jutges no aniran exclusivament a la jurisdicció penal, sinó que també reforçaran d’altres en les quals s’acumulin procediments judicials i hi hagi una demora en la resolució. Espadaler explica que es va realitzar una anàlisi dels últims 10 anys i que en alguns d’ells a Catalunya no se li va assignar cap jutge nou, ja fos per no haver-lo sol·licitat o perquè el Ministeri de Justícia no va assignar noves places. "Estem recuperant el temps perdut", destaca el conseller, que afegeix que els quatre jutjats penals de Barcelona seran "fixos" per tramitar judicis per delictes.
Segons assenyala Espadaler, "s’haurà de veure" si el jutjat d’instrucció de reforç a Barcelona es consolida de manera permanent. De moment, des que va començar a funcionar el 17 de març, els resultats són "molt positius", diu. "Ha absorbit casos d’altres jutjats i ha baixat en un mes el temps de dilació: si abans s’assenyalava judicis a vuit mesos vista, ara en són set i poc".
El conseller també destaca que els quatre nous jutjats penals de reforç a Barcelona acordats en el marc del pla de xoc contra la multireincidència entraran en funcionament dimarts vinent, 13 de maig. El desembre de l’any passat el Govern i la Generalitat van acordar posar en marxa cinc nous jutjats de reforç a Barcelona (els quatre penals més el d’instrucció) per donar una resposta judicial més àgil.
Integració
El tercer jutjat de guàrdia, d’instrucció, va començar amb una vintena de judicis programats per delictes lleus. Els penals tramitaran a partir de dimarts vistes ràpides de delictes menys greus, penats amb fins a cinc anys de presó. Fa més d’un mes, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar la concessió de diverses comissions de servei a magistrats per a la seva posada en marxa, per un període de sis mesos prorrogables.
Notícies relacionadesTot i que els nous jutjats penals, que es dedicaran en exclusiva a enjudiciar delictes lleus, seran de reforç i no són permanents, la voluntat per part de Justícia és que s’integrin al partit judicial de Barcelona, explica Espadaler. Els nous òrgans judicials han de reduir els temps de celebració dels judicis ràpids per acostar-los a la mitjana espanyola, que se situa en sis mesos, malgrat que la llei estableix que les vistes han d’agendarse en un termini de 15 dies.
Respecte a la multireincidència, Espadaler també apunta que els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona estan rebent formació per accedir al sistema SIRAJ-2 quan s’autoritzi la seva utilització. El SIRAJ ofereix informació sobre antecedents penals per comprovar si la persona denunciada ha sigut condemnada anteriorment per delictes de furt, així com la quantitat del material furtat. Aquesta informació permet orientar correctament l’atestat i enviar-lo al jutjat de guàrdia de delictes lleus immediats o al jutjat de guàrdia de detinguts en els casos de multireincidència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Pep Guardiola i Cristina Serra, a prop de firmar el divorci
- Mor Margot Friedländer, supervivent de l’Holocaust
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- A Sagrada Família Barcelona compra un altre bloc de pisos a l'Eixample per tanteig i retracte
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Mercat immobiliari Gonzalo Bernardos és molt pessimista amb el futur de la vivenda: «Veurem gent a...»
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- Guardiola, a prop de firmar el divorci