Carlos Brull: "Els restaurants catalans han de tenir vi català"

Carlos Brull: "Els restaurants catalans han de tenir vi català"
3
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

¿Com diria que batega la Fira del Vi 2025?

Amb molta il·lusió, ganes i responsabilitat pel que es viu els últims anys en el sector agrari i vinícola. I esperança, perquè ja són 30 anys de Fira del Vi de Falset, que no deixen de ser un gran pas i un acompanyament a tota la comarca. La Fira és la porta que obre la primavera al Priorat, fa que la gent vingui als tastos, conegui les experiències i sensibilitats que hi ha dins de cada ampolla... És una fira on és l’elaborador qui trobaràs a l’estand explicant el seu producte.

¿Com es projecta el sector del vi del Priorat amb la Fira?

És que no fa falta fer massa per ensenyar la nostra comarca. Ara a la primavera és molt especial, amb una gran explosió de colors i aromes, en un paisatge agrícola i mediterrani i amb municipis petits de pocs centenars d’habitants. La Fira és la millor manera de mostrar això, amb actes ben organitzats, l’atenció als visitants i les ganes de descobrir la comarca i, en especial, el producte. Hem de potenciar que es consumeixi producte de casa, com el vi i l’oli.

Un element important en aquesta edició és la col·laboració amb Tarragona i Reus.

Sí, d’aquesta col·laboració han de sortir moltes coses bones que hem de promoure, dinamitzar i liderar les tres ciutats, els pobles i les denominacions d’origen. Que la restauració del Camp de Tarragona i de Catalunya també consumeixi Priorat i Montsant. Que els tarragonins, reusencs i catalans en general vinguin a la Fira i que sàpiguen que el que tenim aquí no és fruit de la casualitat sinó d’un llarg treball. Això no ho té tothom, cal aprofitar-ho. Tenim vins que han viatjat per tot el planeta i amb unes crítiques molt bones. El Priorat és l’interior de les comarques de Tarragona i la Costa Daurada, que dona un plus a la història romana i al turisme de platja. Ara estem preparats per donar aquest plus.

Sembla que falta convicció perquè la ciutadania i els restaurants demanin vi de proximitat.

No pot ser que molts restaurants no tinguin vi català, que locals de Tarragona o de tot Catalunya no ofereixin Priorat, Conca de Barberà o Terra Alta. Es fa molt treball, però encara n’hem de fer més. A casa s’ha que consumir el nostre producte, ha de ser un salvavides per al sector quan tinguem les produccions en estoc pels problemes en les exportacions. Fer molta pedagogia, la Fira del Vi som com una escola que ensenya com tastar el vi i decidir si t’agrada o no. I educar en el vocabulari: alcohol, vi àcid, garnatxa, carinyena, sirà i totes les varietats.

També hi ha prescriptors internacionals, que es van recuperar en l’edició del 2024.

Volem que la Fira estigui oberta a tot el món. Els prescriptors treballen sempre amb els cellers i les denominacions d’origen, les marques ja es preocupen de tenir influencers del vi i la Fira està per ensenyar el producte a les nostres comarques veïnes, però també a la resta de l’Estat i internacionalment.

¿Com ha canviat el vi?

El món del vi no es podria haver imaginat en el seu moment l’efecte que la Fira ha tingut. Al final s’ha demostrat l’èxit d’aquesta cita per al sector del vi i de l’oli: havíem d’apostar per això i ho vam fer. Ara tenim dues denominacions d’origen: la DOQ Priorat i la DO Montsant. Quan es va crear la Fira, la primera encara no era qualificada i la segona ni existia. Teníem 20 cellers i ara n’hi ha més de 160. I en general, el vi català està més estructurat i elaborat. Cada vegada la gent vol fer millor les coses, amb molta investigació que fa que tinguem vins més bons i millors productes. Aquesta és la línia que hem de prendre: qualitat i no tanta quantitat, un equilibri que ens permeti viure i tirar endavant projectes col·lectius, de comunitat i país.

Notícies relacionades

La 30a edició arriba en plena sortida d’una sequera històrica.

Incertesa és la paraula clau. El dubte és a tot arreu. ¿Com aniran les exportacions? ¿Com es reduirà la producció de vi a causa de l’estrès hídric brutal? Això fa quatre anys que ho estem patint i afecta molt al sector, igual que alguns missatges que es llancen a la societat.