Successos

Catalunya registra 23 robatoris de cotxes i motos cada dia: el Seat Ibiza, el turisme més sostret

El 80% dels vehicles se sostreuen a la província de Barcelona

Els vehicles més buscats són de gamma mitjana

Aquest és el cotxe més robat a Barcelona i a la resta de Catalunya

Los Mossos desmantelan una organización especializada en robos con fuerza de motos en aparcamientos comunitarios

Los Mossos desmantelan una organización especializada en robos con fuerza de motos en aparcamientos comunitarios / Mossos d'Esquadra

4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Malgrat que no es tracta d’un dels delictes més freqüents a Catalunya, els robatoris de vehicles de motor –cotxes, motos o ciclomotors– generen inquietud entre els propietaris. El 2024 van ser sostretes 8.543 unitats, xifra que suposa un augment de prop de l’1% respecte al 2023.

Segons dades del Ministeri de l’Interior, Tarragona i Girona són les províncies catalanes on més van augmentar aquest tipus de robatoris l’any passat: un 23,7% en el primer cas i un 18,4% en el segon. A Barcelona van descendir el 2,3% i a Lleida van caure el 8%. Fonts dels Mossos d’Esquadra assenyalen que se sostreuen més motos que cotxes, ja que és més fàcil desballestar-les i revendre-les per peces.

Malgrat el descens registrat, el 80% dels robatoris de vehicles en territori català es cometen a la província de Barcelona (6.824 el 2024 i 7.000 del 2023). Els lladres aprofiten l’alta mobilitat de zones urbanes per rastrejar cotxes imotos que tenen una alta demanda en el mercat negre, tant per tractar-se de recanvis poc habituals com per revendre’s en altres països com els del nord d’Àfrica. 

Hi ha qui simula el robatori del seu vehicle per mirar d’enganyar l’asseguradora

En menys mesura, alguns vehicles són robats per cometre altres delictes, com les estrebades que es perpetren des de motos o els cotxes que s’utilitzen per envestir joieries i botigues de luxe. També es roben furgonetes per transportar droga, principalment marihuana, que requereix anar ben camuflada. Els robatoris de cotxes d’alta gamma són menys freqüents, ja que, a causa del seu alt valor, s’envien principalment a altres països amb matrícules falses. En alguns casos, també se simulen robatoris per defraudar l’asseguradora, pràctica que es podria considerar com una estafa.

El Seat Ibiza, el més robat a Catalunya

Segons l’estudi ‘El robatori de vehicles a Espanya (2019-2023)’, fer per Línea Directa Aseguradora, el Seat Ibiza és el cotxe més robat a Catalunya en els últims cinc anys, igual que a la resta d’Espanya. Això es deu a la seva versatilitat i al fet de ser un dels models més venuts, cosa que genera una demanda constant de peces de recanvi. Quant a les províncies catalanes, Barcelona i Girona lideren els robatoris de Seat Ibiza, a Lleida predominen els de Volkswagen Golf, i a Tarragona, els de Ford Focus.

Més enllà de l’Ibiza, els cotxes més robats a Espanya són el Volkswagen Golf i el Seat León, i en l’àmbit de les motos, destaquen l’Honda Scoopy, la SYM Symphony i la KYMCO Super Dink. Molts d’aquests vehicles són desballestats, i les seves peces, traslladades al nord d’Àfrica. Segons l’informe de Línea Directa, les províncies amb més índex de robatoris de cotxes són Sevilla, Madrid i Tarragona, mentre que a Lugo, Astúries i Ourense es registren els índexs més baixos. Quant a les motos, les zones amb més nombre de furts són les Balears, Las Palmas de Gran Canària i Barcelona, mentre que a Zamora, Terol i Sòria els robatoris són gairebé residuals.

Es recuperen el 39%

L’estudi revela que entre el 2019 i el 2023 es van produir més de 150.000 robatoris de vehicles a Espanya, dels quals gairebé el 70% no van ser aclarits. Tot i que la xifra continua a l’alça el 2024, mostra una tendència a l’estabilització La companyia d’assegurances recorda que el 22% dels cotxes, el 37% de les furgonetes i el 82% de les motos no compten amb protecció asseguradora davant el robatori, fet que implica que els seus propietaris no rebran compensació. A més, es destaca que només el 39% dels vehicles sostrets van ser recuperats.

Cada vegada més els lladres utilitzen sistemes i eines més tecnificades i de fàcil adquisició

Notícies relacionades

L’informe ressalta que els lladres tendeixen a robar cotxes de gamma mitjana, molt valorats per la seva relació qualitat-preu i la seva demanda en el mercat negre. Segons les dades de la companyia, el robatori més comú és el d’un cotxe d’aproximadament 11 anys d’antiguitat, amb un valor d’uns 9.500 euros. L’estadística també apunta que els dilluns i el mes de gener són dates que concentren més robatoris. Entre les peces més sostretes hi ha retrovisors, tubs d’escapament, equips de so i claus del vehicle, tot i que en els últims anys ha augmentat el robatori de catalitzadors, perquè alguns contenen metalls valuosos com el platí.

Pel que fa als mètodes utilitzats pels lladres, l’informe assenyala que empren sistemes i eines cada vegada més sofisticades i de fàcil adquisició, com inhibidors de freqüència –que bloquegen el tancament centralitzat dels vehicles–, màquines de codificació –que permeten accedir a la informació electrònica del cotxe i duplicar una clau en menys d’un minut–, interfícies que anul·len els immobilitzadors del vehicle i màquines de diagnòstic, que poden alterar el número de bastidor, el quilometratge o fins i tot el nombre d’avaries. D’acord amb l’informe, les noves tecnologies, més que incrementar la seguretat dels vehicles, en faciliten el robatori.