L’apagada va disparar el consum de notícies a Espanya en un 388%
En el moment àlgid de consultes a internet, entre les 13.00 i les 13.10 de dilluns, els accessos es van multiplicar per sis, segons les estadístiques de GfK.

L’apagada del 28 d’abril va elevar a l’enèsima potència l’interès de la població per informar-se a través dels mitjans de comunicació. En una jornada en què la vetusta ràdio a piles va salvar moltes llars, internet també va ser –quan hi va haver connexió– un oasi per saber què havia passat. En els moments inicials de l’apagada, entre les 12.50 i les 14.20 hores, es va registrar un augment del 388% del consum d’informació i notícies a internet respecte al dia anterior. De fet, el pic màxim de consum es va situar entre les 13.00 i les 13.10, tram en què va superar el 545% de creixement. A partir de les 22.20 hores, coincidint amb l’inici del restabliment de la xarxa elèctrica en algunes ciutats, el consum de continguts informatius va sobrepassar el 100% de creixement. Així ho asseguren les estadístiques de GfK DAM, mesurador oficial del consum digital a Espanya.
Filomena, volcà, dana...
"L’apagada passarà a la història del nostre país per haver sigut un dels successos amb més impacte econòmic, social i emocional dels últims temps, com la tempesta Filomena, la dana de València i l’erupció del volcà de La Palma", diuen fonts de la consultora.
Durant la matinada de dimarts, l’endemà de l’apagada, el consum d’informació va estar per sobre del 100% respecte a diumenge, i a partir de les 7.40 hores i fins a les 12.40 es va mantenir per sobre del 60%. Aquestes dades reflecteixen el màxim interès per part de la població per, una vegada superada la crisi, saber les causes que havien provocat que, passat el migdia, es perdessin entre 10 i 15 gigawatts de generació del sistema elèctric, una caiguda impressionant que està, de fet, entre les cinc més grans de la història a escala mundial.
"El valor dels mitjans de comunicació com a vehicles d’informació i d’actualització constant per als ciutadans és evident, però es constata especialment en moments delicats i d’incertesa per a la població en els quals l’accés a informació contrastada és una arma contra l’alarmisme i la desinformació. Tot i que moltes persones van estar allunyades dels seus éssers estimats, gràcies als mitjans almenys van poder mantenir-se en contacte amb la realitat", assegura David Sánchez, director de GfK Media.
En temps en què les fake news campen al seu aire per les xarxes socials, la informació rigorosa i professional marca la diferència. De fet, avui, 3 de maig, se celebra el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, decretat per Nacionals Unides per recordar als governants la necessitat de respectar el seu compromís amb el dret fonamental que té la ciutadania a estar informats. És també una jornada de reflexió sobre l’ètica professional i un suport per als mitjans que són blanc de la restricció, fins i tot abolició, de la llibertat per informar. Aquest any, la commemoració internacional se centrarà en la "profunda influència" de la intel·ligència artificial (IA) en el periodisme i els mitjans de comunicació.
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya
- Entrevista Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"