Electricitat

Parla l’enginyer que ‘va predir’ l’apagada: «És un avís; no ens ha marxat la llum en els últims 40 anys»

Fernando Ley, expert en energia, va augurar en una comissió del Congrés el tall del subministrament: «Ho vaig dir sense haver-ho preparat, em va sortir de l’ànima

PI STUDIO

4
Es llegeix en minuts
Xuan Fernández

Fernando Ley Llano (Gijón, 1967) és un enginyer industrial que l’11 de març, en una comissió sobre el seu sector al Congrés dels Diputats, va deixar una frase que ara sembla premonitòria. Aquest expert asturià va manifestar que Red Eléctrica Española no està «preparada» per suportar la transició energètica dissenyada pel Govern de Pedro Sánchez, el principal fonament de la qual és l’ús intensiu d’energies renovables en detriment dels sistemes de generació atòmica o basats en els combustibles fòssils.

Llano va ser crític amb el projecte de llei d’Indústria i Autonomia Estratègica, sobre la qual se’l va convidar a opinar, i va fer referència a l’apagada que havia patit Xile una setmana abans. Va dir el següent: «És un avís. A nosaltres no ens ha marxat la llum en els últims 40 o 30 anys, però no estem preparats per com es vol fer aquesta transformació. No ho dic jo, ho diuen els senyors que generen l’electricitat en aquest país. ¿Que és necessària? És clar que és necessària, però no d’aquesta manera. Com no tinguem en compte la Red Eléctrica Española, això no anirà endavant», va afegir. La premonitòria intervenció d’aquest Gijón, que dirigeix la seva pròpia consultora, va córrer com la pólvora després de l’apagada. Ley va contestar a la nostra crida per explicar el seu punt de vista i les claus de l’apagada.

Una diputada del PSOE es va ficar amb el meu cognom: no em vaig aixecar i me’n vaig anar de miracle

La seva intervenció al Congrés. Vaig anar al Congrés com a expert independent perquè em va cridar Vox, però el primer que vaig dir va ser que no pertanyo a cap partit. A l’únic que pertanyo és a la prestigiosa associació del Project Management Institute i al seu capítol de Madrid-Spain (Associació líder en direcció de projectes), a l’IESE-Alumni, on acudeixo a escoltar conferències del sector energètic i a un petit club de golf de Gijón. Vinc de l’energia: refineries, nuclear, gas... Vaig treballar a Duro Felguera quan era una gran empresa, no com ara. Llavors vaig dir en la comissió que en aquest avantprojecte no es parla gens d’energia, i això és vital per a la indústria. ¿A ningú se li va acudir? Vaig comentar això de Xile, on hi va haver una apagada i va causar un daltabaix. Van tardar dies a resoldre-ho. El que vaig dir ho vaig llançar sense preparar-ho, em va sortir de l’ànima. Una diputada del PSOE es va ficar amb el meu cognom i amb la meva suposada ideologia. Em va dir: ‘Vostè, amb el partit que ve...’ Sense conèixer-me de res. No em vaig aixecar de miracle, però no volia embolics, però queda clar que els partits van a la seva».

El problema de la xarxa i la seva relació amb l’apagada. «La xarxa espanyola va ser dissenyada, al seu dia, amb 250 punts de generació i amb fluxos clars. Avui hi ha més de 60.000 punts de fotovoltaica, com el de casa meva, on tinc instal·lats més de 42 quilowatts. Red Eléctrica ni ho sabia. Cal adaptar la xarxa a aquesta nova realitat. No és que sigui bo o dolent: simplement, la realitat ha canviat i no s’ha invertit».

No sobra res d’energia: soc pro nuclear, pro hidrogen, pro carbó...

El paper de Red Eléctrica en l’apagada. «Els tècnics van fer una feina tremenda. La xarxa es va protegir com ho havia de fer, no hi va haver sobretensions. No conec ningú que se li hagi trencat alguna cosa. Cal felicitar tots els tècnics, també els de les privades. Van aixecar un país en deu hores».

Notícies relacionades

Sobre les renovables i el futur del sistema. «No sobra res. Ni nuclear, ni eòlica, ni solar, ni carbó, ni gas, ni biomassa. Europa no està en condicions de prescindir de res. Soc pro nuclear, pro hifrogen, pro carbó... Ho hem de posar tot a funcionar. Som menys competitius, i això ens llasta. No hi ha una solució única. Ha de ser un mix energètic molt plural. Això del nord no val per al sud. Al nord hi ha bombeig, a l’altiplà no hi ha preses. Hi ha d’haver diverses solucions. Ens queixem que tots els molins estiguin aturats. Però el greu és que, podent produir, no ho fem. A Espanya, no es generen una mica menys de dos terawatts hora per falta d’emmagatzematge. A Alemanya són 5,5. Si es pogués convertir en hidrogen, podríem produir-lo a l’agost i consumir-lo al desembre. Fa anys que ho dic.»

La gestió posterior de la crisi. «Tinc un col·lega a Endesa que em va explicar que el Govern va enviar al CNI, amb ordre judicial, a entrar en sales de control privades per demanar dades sobre l’apagada. Això és molt seriós. ¿Vostè sap el que és això? ¿De qui depèn la fiscalia? (amb referència a una frase de Pedro Sánchez) ¿De qui depèn el CNI? Doncs això».

Temes:

Energia