El temor d’una nova apagada rebaixa la mobilitat a Barcelona i Madrid

El metro de la capital catalana registra un 20% menys de validacions que qualsevol altre dimarts 

L’ús del cotxe cau a les dues ciutats

A les sis del matí la inestabilitat de la xarxa elèctrica va obligar a plegar veles en el servei de Rodalies

El temor d’una nova apagada rebaixa la mobilitat a Barcelona i Madrid
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Prop de 400.000 persones es van despertar ahir a Catalunya sense saber si podrien pujar al tren que cada dia els porta a la feina o a la universitat; si podrien, en definitiva, disposar del mitjà de transport que exerceix de columna vertebral de la seva rutina. Els més matiners van veure que la cosa pintava bé, ja que a les cinc del matí, la previsió era iniciar el servei amb un 60% de l’oferta habitual de Rodalies. Però una hora després, la inestabilitat de la xarxa elèctrica va obligar a plegar veles fins a nou avís. Al migdia van començar a sortir els trens, de manera tímida i només a escala de Barcelona. Per a, al llarg de la jornada, anar recuperant la normalitat en tota la diàspora ferroviària, a excepció dels Regionals de Tarragona i Lleida. El mateix va passar a Madrid amb els prop de 600.000 habituals de Cercanías. Al final de la jornada, sumant la davallada de demanda del metro, es va confirmar l’esperable: un dia més sedentari que nòmada, de prudència després de la tempesta i una certa por davant el desconegut.

Els registres del soterrani de Barcelona fins a les 12 del migdia van ser el millor exemple de l’ocorregut: 453.069 validacions, un 20% menys que el dimarts 8 d’abril, quan al migdia es va arribar als 564.803 viatges. No és que se n’anessin al bus, com van fer dimarts en massa, dia en què TMB va batre el rècord històric de bitllets en el seu transport de superfície, simplement, no van fer aquest desplaçament habitual o eventual.

Podria pensar-se que, com també va passar dilluns, es va apostar més pel vehicle privat, però el consistori va tirar per terra aquesta suposició. A l’interior de la ciutat es va registrar un trànsit molt similar al de qualsevol laborable, però en les rondes, la congestió va ser inferior. És a dir, menys utilitzo del transport públic i també menys recurs del cotxe o la moto. Més teletreball i deixar per a un altre dia un encàrrec que requerís un desplaçament llarg.

A poc a poc, al llarg del dia d’ahir, Madrid va anar recuperant la mobilitat després de l’apagada. Després de les imatges d’embussos a les principals artèries de la ciutat i esporàdics ciutadans que, compartint les tasques dels agents de mobilitat, es van llançar a la calçada a dirigir el trànsit, la capital es va despertar sense retencions a les carreteres, amb el Metro de Madrid a ple rendiment des de primera hora del matí i el servei de Rodalies normalitzat al voltant al migdia. L’empremta més visible de les més de 12 hores sense energia es va veure durant tot el dia a les estacions de Chamartín i Atocha, on es van amuntegar milers de persones per intentar agafar un tren.

Nivell 3 d’emergència

Amb el nivell 3 d’emergència de protecció civil declarat a la Comunitat de Madrid, la Policia Nacional i membres de la Unitat Nacional d’Emergències (UME) es van encarregar d’organitzar les milers de persones que van anar arribant al llarg del dia a dues principals estacions de tren de la ciutat. Allà es van amuntegar els que tenien bitllets per a dilluns i els que tenien plaça per viatjar ahir.

Notícies relacionades

En la resta de la capital va regnar la normalitat. Els accessos a la ciutat es van mantenir tranquils i amb trànsit fluid, un 7% menor al qual se sol registrar un dia feiner, segons la DGT, i que en altres ciutats d’Espanya va arribar al 14%. A més, Rodalies Madrid va operar des de primera hora al 50%, tot i que passat el migdia totes les línies funcionaven al 100%. A les 12 hores, Metro de Madrid també va assegurar que "tota la xarxa dona servei amb normalitat".

Fora de la capital, Renfe va anar recuperant els serveis ferroviaris a poc a poc. Cal veure com respon la línia elèctrica avui, ja que en dependrà el correcte funcionament de les xarxes ferroviàries. I de les rutines ciutadanes.