Sense electricitat no hi ha via

Els generadors d’emergència no permeten el funcionament del metro i el tren, serveixen només per mantenir els sistemes bàsics de seguretat i evacuació.

La gente espera en un andén mientras las operaciones del metro se reanudan parcialmente. REUTERS/Violeta Santos Moura

La gente espera en un andén mientras las operaciones del metro se reanudan parcialmente. REUTERS/Violeta Santos Moura / REUTERS/Violeta Santos Moura

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La gran apagada de dilluns, que va ocórrer al voltant del migdia, va deixar milers de persones encallades a trens i metros. El fenomen, esdevingut a tots els llocs d’Espanya, va suscitar el malestar de molts usuaris per la falta de protocols d’emergències sobre com actuar davant aquest tipus de situacions. ¿Però per què metros i trens van deixar de funcionar durant l’apagada? ¿Potser no hi ha generadors d’emergència en aquest tipus d’infraestructures tan essencials?

A Espanya, totes les xarxes de metro i la gran majoria de trens funcionen mitjançant xarxes elèctriques. Als metros de Madrid i Barcelona, per exemple, els trens utilitzen motors elèctrics alimentats mitjançant catenàries i barres electrificades junt amb les vies, així com subestacions elèctriques repartides al llarg de tot el recorregut. En el cas dels trens de Rodalies, mitjana i llarga distància també s’utilitzen sistemes de cables elèctrics per alimentar la maquinària. En els dos casos, els vehicles requereixen electricitat per circular, per mantenir una temperatura adequada i per funcionar de forma correcta. Però no només això.

Ventilació dels túnels

L’electricitat també és clau per nodrir els sistemes auxiliars de la xarxa viària. Aquest seria el cas, per exemple, de la maquinària que permet la ventilació de túnels, la il·luminació de les instal·lacions, el funcionament d’ascensors, els sistemes de senyalització automàtica i el control centralitzat de la xarxa. La suma de tots aquests usos eleva el consum elèctric d’aquestes infraestructures de transport fins a xifres significatives que, en molts casos, no poden suplir-se amb mecanismes externs davant un tall generalitzat d’energia.

Evacuació d’infraestructures

Notícies relacionades

Tant a la xarxa de metro com en la de trens hi ha generadors i Sistemes d’Alimentació Ininterrompuda (SAI). El seu ús no està pensat per mantenir en marxa tota la xarxa sinó per garantir el funcionament dels sistemes bàsics de seguretat i evacuació, com és el cas de la comunicació per megafonia i la il·luminació d’emergència de les estacions. Tot i això, com han explicat desenes d’usuaris, durant l’apagada es van haver d’activar diversos protocols manuals per obrir les portes dels vagons i desallotjar les infraestructures. Durant l’episodi de desconnexió elèctrica es van donar diversos casos de combois que van quedar completament paralitzats al mig de túnels.

Ahir, unes 24 hores després des de l’inici de la gran apagada, els metros de Madrid i Barcelona ja havien recuperat pràcticament la normalitat. Així mateix, també s’estava treballant per recuperar la normalitat en els serveis de tren de curta, mitjana i llarga distància, que van patir molts més problemes.