Llum verda al projecte de llei d’erradicació de l’amiant
Després de ser aprovat pel Parlament, entitats i alguns partits demanen tramitar-ho per la via d’urgència perquè entri en vigor al més aviat possible.

El Parlament va aprovar ahir el projecte de llei per a l’erradicació de l’amiant, una normativa que té per objectiu eliminar aquest material tòxic de tots els edificis de Catalunya. Després de diversos retards i molts anys de treball i insistència per part d’entitats veïnals i associacions d’afectats, la futura llei supera el primer examen de la cambra catalana, després que cap grup hagi presentat esmenes.
Ara comencen els tràmits perquè aquest text legal entri en vigor i es desplegui el reglament normatiu pertinent. Alguns diputats han plantejat la possibilitat que això es faci per la via d’urgència, perquè el procés no s’allargui més d’un any.
Plataformes com la FAVB (Federació d’Associacion de Veïns de Barcelona) o els Jubilats de Macosa-Alstom es van mostrar satisfets pel resultat de la votació, però reclamen accelerar els pròxims passos perquè aquesta llei sigui una realitat al més aviat possible. També Josep Martínez, l’alcalde de Badia del Vallès, una ciutat construïda gairebé en la seva totalitat amb fibrociment, va celebrar aquest pas endavant.
L’amiant es va utilitzar massivament en la construcció entre el 1950 i el 1990, i es va prohibir el 2002 per l’amenaça per a la salut. No obstant, encara queden entre 1,5 i 2 milions de tones d’aquest material a Catalunya que hauran de ser erradicades abans del 2032. "Aquesta realitat ens obliga a actuar amb fermesa. No és només una qüestió de salut pública, sinó també mediambiental", va remarcar Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.
Tant la consellera com els diputats de la majoria de partits van destacar que aquesta llei representa un compromís amb les famílies afectades per garantir un futur sense amiant. Paneque afirma que aquesta llei no només respon a una necessitat sanitària i ambiental, sinó que també és un acte de justícia per a les persones que han perdut la vida per l’exposició a l’amiant.
La nova normativa, que va ser impulsada pel Govern de Pere Aragonès i que l’Executiu de Salvador Illa ha mantingut en la seva totalitat, estableix un marc legal clar per a la retirada progressiva i segura de l’amiant. Entre les seves principals mesures, preveu la creació d’un cens català de materials amb amiant, inspeccions per garantir el compliment de la llei, un fons per a la gestió i retirada d’aquest material i campanyes de sensibilització. A més, s’exigirà un certificat de presència d’amiant en la compravenda i lloguer d’immobles anteriors al 2002.
Notícies relacionadesTasques pendents
Molts ajuntaments encara no han complert els deures i no han elaborat el cens local d’amiant. Perquè el puguin portar a terme, es requerirà pressupost, van recordar el diputat de Junts Jordi Munell i el del PP Hugo Manchón. Tant Esquerra Republicana com els Comuns van reivindicar el paper dels treballadors, que històricament han sigut els més afectats per l’amiant.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"