L’FP regna en el Saló de l’Ensenyament, amb un 40% dels espais de la fira
Està previst que uns 100.000 joves visitin fins diumenge els variats estands a la recerca d’orientació per triar els seus futurs estudis.

El Saló de l’Ensenyament va obrir ahir les seves portes i es prepara per rebre milers d’estudiants –les previsions apunten que 100.000 joves passaran pels pavellons fins diumenge– que buscaran orientació per al seu futur acadèmic. En aquesta edició, l’estrella és la formació professional, estudis que guanyen adeptes curs a curs. Això s’ha reflectit en l’espai que ocupa a la fira: gairebé un 40% dels estands estan dedicats a l’FP, un 18% més que en l’edició de l’any passat. "Cada vegada tenim més visitants interessats en l’FP i més expositors que volen venir al saló a oferir els seus graus", explicava ahir la directora del saló, Laura Pararols.
La consellera d’Educació i FP, Esther Niubó, va animar els joves a optar per l’FP perquè són "estudis accessibles" amb una nota de tall de 5 en el 47% dels cicles formatius de grau mitjà i en el 70% en el cas dels de grau superior. Niubó va ressaltar que les empreses són "les primeres interessades" en el creixement de l’FP i que estan participant activament en la formació dels alumnes.
El creixent interès per l’FP era evident al pavelló número 2, dedicat a aquests estudis, al qual van acudir centenars d’estudiants, molts per poder prendre una decisió difícil: ¿FP o batxillerat? "El cicle em dona les respostes que necessitava i podré anar a la universitat igualment, però m’especialitzaré més en mecànica", explicava després de visitar el Saló un jove interessat a estudiar Mecànica. Una companya compartia filosofia: "L’FP té sortida igual que si fas batxillerat i totes dues t’encaminen cap a la universitat, si és això el que vols fer".
Nous cicles
Una altra prova del pes que guanya l’FP són els nous cicles que s’estrenen el curs 25-26 i que es presenten al Saló: deu cicles nous entre graus bàsic, mitjà i superior (entre ells el de Sanitat Ambiental Aplicada o el d’Art Floral, que per primera vegada s’ofereix en un centre públic), a més de sis cursos d’especialització de grau superior, entre els quals dos del sector ferroviari, ara que Catalunya es prepara per gestionar Rodalies: el de senyalització i telecomunicacions ferroviàries i el de manteniment avançat de sistemes de material rodador ferroviari.
L’altre "pilar fonamental" de l’esdeveniment, en paraules de Pararols, és l’orientació, àmbit al voltant del qual s’han organitzat unes 200 activitats entre xerrades, tallers i assessorament personalitzat. La conselleria Niubó va posar també el focus en aquest aspecte que sovint flaqueja en els centres educatius. I és que una bona orientació és clau a l’hora de reduir l’abandonament escolar. Aquest any, el departament amplia els espais dedicats a assessorar l’alumnat sobre l’ampli ventall d’estudis postobligatoris, incloent, a més de l’FP, els batxillerats, els graus universitaris, la formació a distància i les escoles oficials d’idiomes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"