ATAPUERCA
Els humans van arribar a Europa fa almenys 1,4 milions d’anys

Una excavació feta al jaciment de Sima del Elefante, a la serra d’Atapuerca, ha aconseguit desenterrar el rostre humà més antic d’Europa occidental. Es tracta d’un fragment de mandíbula d’entre 1,1 i 1,4 milions d’anys que van pertànyer a un misteriós homínid la història del qual podria ajudar-nos a entendre millor els primers passos de la nostra espècie al continent.
El fòssil, batejat amb el nom de Pink, va ser descoberts el juny del 2022 i, de fet, ja al seu dia va acaparar titulars a tot el món pel potencial d’aquesta troballa. Ara, més de dos anys més tard, un equip liderat per Rosa Huguet, de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-Cerca), presenta a la revista Nature una exhaustiva anàlisi que revela característiques inèdites sobre aquest individu. Les restes es van trobar en un estrat amb "abundant evidència d’eines de pedra i de restes d’animals en què s’observen marques de talls, cosa que suggereix que les poblacions ja havien desenvolupat una tecnologia específica per processar els animals caçats.
En un primer moment es va especular que podria tractar-se d’un Homo antecessor, espècie identificada en el jaciment de Gran Dolina, també a Atapuerca, però, segons aquestes últimes anàlisis, tot apunta que Pink era un homínid encara més primitiu, més semblant a l’Homo erectus, sobretot per la seva estructura nasal plana i poc desenvolupada.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Previsió del Meteocat Catalunya activa desenes d’avisos grocs per intensitat de pluges per a les pròximes 48 hores