Un total de 232 finques de l’Eixample són de fons d’inversió
Un estudi realitzat per diferents associacions dibuixa un districte amb 4.000 desnonaments invisibles en vuit anys i on un 21% dels llits són per a turistes.

Les cinc associacions de veïns de l’Eixample, el Sindicat de Llogateres i el Sindicat d’Habitatge de l’Eixample han unit les seves forces per sondejar fins a quin punt és greu l’especulació immobiliària que segons la seva opinió pateix aquest districte. Més que un manifest d’advertències i admonicions, aquest conjunt d’entitats han resumit la situació amb una bateria de dades. Un total de 232 finques de l’Eixample han sigut comprades per fons d’inversió amb propòsits especulatius. El 70% dels pisos que avui s’ofereixen en règim de lloguer als portals immobiliaris ho són només per temporades, és a dir, com a poc pel doble d’un arrendament convencional. En el cas de pisos a la venda, després de la mediació dels fons d’inversió, els preus estan, segons les seves dades, un 33% per sobre del comú.
La radiografia continua amb més dades tant o més inquietants. De tots els llits per dormir que hi ha a l’Eixample, un 21% ho són per a turistes, ja sigui en apartaments, hotels o albergs. Entre el 2016 i el 2024 s’han portat a terme al districte 97 desnonaments judicials, però des de la perspectiva de les associacions de veïns hi ha una dada que habitualment queda eclipsada i que és el nucli més explosiu del problema. Són els anomenats desnonaments invisibles, aquells casos en què els inquilins deixen la seva llar sense queixar-se quan reben el burofax d’adeu per part dels nous amos de les finques. En aquell mateix període de vuit anys, calculen que han sigut 4.000 els desnonaments invisibles, o, el que és el mateix, si es té en compte la mitjana d’habitants per pis, unes 10.000 persones, moltes de les quals han hagut de deixar el que han sigut els barris de gairebé tota la seva vida. És un terme que amb prou feines s’utilitza encara, però entre els afectats per aquesta situació hi ha les víctimes dels desnonaments escolars, o sigui, aquells nens que han de canviar de centre educatiu perquè els seus pares no poden assumir un sobtat i desproporcionat augment del lloguer. La ruptura amb els amics de la infància és una de les moltes branques de la gentrificació.
Amenaça de tancament
Notícies relacionadesUna dada més, sobrevinguda aquests últims dies, completa el quadre. Són ja sis les residències geriàtriques afectades per la gentrificació creixent que pateix el districte, tres de Saleses, Les Palmeres, Tàber i Rosa Franch. No deixa de ser paradoxal que el districte amb més persones centenàries vagi camí de convertir-se, potser, en el que menys residències geriàtriques tingui. Segons la patronal del sector, mig centenar de residències estan amenaçades de tancament d’aquí al 2030 si no es posa remei.
El retrat conjunt és essencialment aquest, però varia setmana a setmana. De fet, en l’acte que es va organitzar dilluns davant la Casa Orsola perquè veïns de tot el districte afectats per l’especulació compartissin punt de vista i experiències, la sorpresa va ser que allà mateix es van conèixer quatre nous casos de finques comprades per fons d’inversió aquest mateix mes. Caldria sumar-les, doncs, a les 232 de l’informe una vegada comprovades.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"