Set de cada deu joves espanyoles pateixen comentaris masclistes a internet
L’àmbit digital perpetua rols femenins tradicionals, associats a la família o les cures, i impulsa la figura de la ‘superwoman’, segons un estudi d’Igualtat.

Les xarxes socials han implicat avanços en el feminisme, però el patriarcat també colonitza l’àmbit digital de tal manera que perpetua i amplifica els rols de gènere i la cultura de la violació, segons l’estudi Autopercepció de les dones en els nous entorns digitals, presentat ahir a l’Institut de les Dones, amb la participació de la ministra d’Igualtat, Ana Redondo.
La investigació, portada a terme amb 1.068 enquestes i grups de discussió amb dones joves –de 18 a 30 anys– i experts, revela que set de cada deu espanyoles en aquesta franja han patit comentaris indesitjats sobre el seu físic o de contingut sexual i, en concret, més de la meitat (el 58,8%) han sigut directament objecte de menyspreu, atacs i insults masclistes a través d’internet. Les més joves (de 18-24 anys) són les més afectades. De fet, les dones racialitzades o amb discapacitat pateixen aquest assetjament en més proporció i de manera més habitual que la resta.
La majoria reacciona bloquejant l’agressor: el 71,2% en el cas de missatges sexuals no desitjats i el 69,1% davant missatges misògins. Però poques presenten denúncia davant les plataformes digitals o la policia. L’afartament és tal que el 10,6% afirmen que han abandonat les xarxes per evitar els atacs masclistes, una decisió que prenen en gran manera les més afectades: les de minories ètniques o amb discapacitat.
Fenomen en expansió
L’estudi conclou que la "violència digital" és un fenomen en expansió i que la manosfera, amb referència a la comunitat antifeminista a internet, "ha guanyat força en els últims anys i afavoreix l’exercici de la violència". "El masclisme és més present que mai a través de l’anonimat i és un masclisme violent", va denunciar la ministra d’Igualtat.
Notícies relacionadesLes conseqüències depenen del nivell educatiu i l’edat de les víctimes. Les dones amb menys estudis i més joves són més vulnerables perquè tenen menys estratègies d’autoprotecció. Però la majoria sent frustració, por, inseguretat, cansament o indignació.
L’estudi també indaga en com es veuen representades les dones a internet. I el resultat és que les xarxes reprodueixen estereotips de gènere de manera que les dones són més presents en els àmbits dedicats a l’estètica i la imatge corporal i menys en àrees tradicionalment masculinitzades, com la tecnologia o la ciència. Així mateix, internet perpetua rols femenins tradicionals, associats a la família, les cures o els espais domesticoafectius.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Homenatge a represaliats pel franquisme
- L’empresa mèdica que portarà IA catalana a un concurs de l’ONU
- La meitat dels espanyols augmentarien la despesa en defensa