La Generalitat crearà mil places més en els cursos C2 de català
Després de les queixes, anuncia un acord amb sindicats i entitats per incrementar l’oferta i "assegurar una formació més flexible"

El Govern va anunciar ahir que incrementarà els cursos de nivell C2 de català, el superior, a través d’un acord entre sindicats, entitats i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), amb més de 1.000 noves places "per respondre a la demanda". Un pas endavant, però encara insuficient en vista de les xifres: El PERIÓDICO publicava aquest 29 de gener que només el primer trimestre d’aquest any, de gener a març, 5.337 persones havien quedat en llista d’espera per als cursos de català per a adults del CPNL (dades que engloben tots els nivells).
Les xifres oficials apuntaven també que hi va haver 31.499 inscrits i van quedar 3.890 places lliures, cosa que confirma les crítiques dels que aspiren a aprendre o millorar el seu català: la falta de flexibilitat d’aquestes formacions, dirigides a adults, amb responsabilitats, càrregues familiars i poc temps.
La Conselleria de Política Lingüística assenyala que l’acord que es va fer públic ahir busca "assegurar una oferta formativa que sigui més flexible". Així mateix, "inicia una etapa de col·laboració més àmplia entre el nou departament, les entitats i els sindicats a fi de facilitar i universalitzar l’accés a l’aprenentatge de la llengua catalana", una de les grans assignatures pendents de la nova conselleria (i d’una societat en la qual un de cada cinc ciutadans són d’origen estranger).
Els primers cursos de nova creació començaran a l’abril i s’aniran ampliant gradualment els pròxims mesos. "El CPNL, participat per la Generalitat de Catalunya, ajuntaments i altres ens locals, ampliarà l’oferta de cursos del nivell C2 arreu del país [una altra queixa era la desigualtat territorial de l’oferta] i s’encarregarà de coordinar i certificar els cursos impartits per sindicats i entitats", diu la conselleria.
Presencials i ‘online’
Notícies relacionadesEn el marc d’aquest acord, a partir de l’abril l’Associació de Mestres Rosa Sensat, el Col·legi de Doctors i Llicenciats de Filosofia i Lletres i de Ciències de Catalunya, CCOO –Fundació Paco Puerto– i la UGT –Institut per al Desenvolupament de la Formació i l’Ocupació (IDFO)– "aniran obrint cursos al llarg del 2025, tant presencials com online". Cada entitat organitzarà un mínim de 10 cursos que s’ampliaran "en funció de la demanda".
Segons Francesc Xavier Vila, conseller de Política Lingüística, "l’ampliació de l’oferta formativa tindrà un impacte social directe. Permet que els docents i futurs docents arribin a les aules amb la garantia d’un coneixement sòlid de la llengua, facilita l’accés a la borsa d’Educació i contribueix a millorar la qualitat lingüística en sectors estratègics com el periodisme i la comunicació". El conseller afegeix que "amb aquesta iniciativa, reforcem l’ús del català en l’àmbit professional i garantim que sigui una llengua d’oportunitats".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"