Els Mossos van investigar 5.365 delictes vinculats a l’ocupació
La majoria d’usurpacions de la vivenda es van registrar a Barcelona i la seva àrea metropolitana, segons dades del primer semestre del 2024.

Fins al juny del 2024, els Mossos d’Esquadra van investigar 5.365 casos d’ocupacions il·legals a Catalunya relacionades amb els delictes d’usurpació d’immobles, tant de tipus violent com pacífic, i violació de domicili amb voluntat de mantenir-se. Es tracta de conductes castigades al Codi Penal amb presó o multes.
La xifra, corresponent al primer semestre del 2024 passat, ja apuntava que se superarien les investigacions realitzades pels Mossos respecte a anys anteriors relacionades amb aquest tipus de delictes. Segons dades ofertes pel Departament d’Interior al Parlament, el 2023 es va tenir coneixement de 9.247 ocupacions delictives, mentre que el 2022 van ser 9.477 i el 2021, 9.436.
La majoria d’ocupacions delinqüencials es produeixen a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, principalment les poblacions limítrofes com l’Hospitalet de Llobregat i Badalona. No obstant, a gairebé totes les comarques catalanes es van registrar casos d’ocupació il·legal, tal com consta en les dades ofertes per Interior referents als últims cinc anys.
Els Mossos entenen que els sospitosos cometen aquests delictes quan ocupen un espai "amb la voluntat de mantenir-s’hi, ja sigui per desenvolupar la vida íntima o per realitzar qualsevol altra activitat", tot i que sigui il·lícita, com instal·lar un narcopís, un prostíbul o una residència turística sense llicència. Per això es comptabilitzen tant vivendes com altres tipus d’immobles: per exemple, naus industrials o locals buits en els quals també es poden trobar plantacions de marihuana.
El Codi Penal estableix diferències entre els delictes d’usurpació de vivenda i el de violació de domicili. En el primer el bé jurídic protegit és la propietat. És a dir, es tracta d’un delicte contra el patrimoni, mentre que en el segon es preserva la intimitat de la llar i el dret a la vivenda.
Notícies relacionadesViolació de domicili o usurpació
Si l’immoble ocupat constitueix llar estarem davant un delicte de violació de domicili. Per contra, si a la vivenda no es resideix, es tractarà d’un delicte d’usurpació. Si aquesta usurpació d’immoble o violació de domicili es fa amb violència o intimidació, la pena de presó ascendeix fins als dos anys. Si es tracta d’una ocupació pacífica, la usurpació es castiga amb pena de multa i fins amb un any de presó la violació de domicili. En una instrucció del 2020, la Fiscalia considerava que s’ha de demanar sempre al jutjat la mesura cautelar de desallotjament i restitució de l’immoble en casos amb "sòlids indicis de l’execució del delicte de violació de domicili o usurpació".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Tribunals "Me l’han jugada. Agafeu-los i mateu-los"
- Piscines, brou de cultiu de malalties: quines infeccions pots agafar i com prevenir-les
- Mor una anciana atropellada pel seu propi vehicle a Barcelona
- POLÍTICA Sánchez braceja per salvar-se del naufragi mentre Feijóo celebra cada cop amb el PP de festa
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comitè federal Illa exhibeix el seu suport a Sánchez i a les mesures preses en el PSOE: «Anem pel bon camí»