Lisa Barbier. 47 anys
"De nena vaig ser pesada i d’adolescent, desafiadora"

Lisa Barbier ha conseguido terminar la carrera de medicina con muchísimo esfuerzo porque tiene TDAH
Lisa Barbier Schadewaldt (47 anys, Mallorca) pateix el que es podria considerar un TDAH en adult "de llibre". Va ser una nena "pesada, hiperactiva, a qui no suportava ningú", però no va ser diagnosticada fins que va tenir 34 anys. Abans va passar per una infància "traumàtica", una adolescència "desafiadora" i una vida laboral plena d’entrebancs, ja que no "aguantava" en una mateixa feina més de vuit mesos. "Tot m’avorria i tenia problemes per socialitzar amb els companys, cosa que em feia deixar una feina rere l’altra", explica.
Per això, als 25 anys va patir una "crisi existencial", carregada d’ansietat i depressió, que va fer-li replantejar la vida i entossudir-se en el desig més gran que tenia: ser metge. Amb "moltíssim esforç" va aconseguir l’accés a la universitat per a més grans de 25 anys i acabar la carrera de Medicina en 10 anys, perquè "el que els altres estudiaven en mitja hora" a ella n’hi costava tres. El dèficit, entre altres coses, li impedeix concentrar-se en el que llegeix.
Quan era a sisè de Medicina va veure que "no se’n sortia" i va consultar una psiquiatra alemanya que va saber veure el que, a Espanya, no havien detectat altres especialistes. "Em va diagnosticar TDAH i em va enviar un fàrmac que va representar un abans i un després: va ser prendre’l i llegir els paràgrafs d’una tirada, sense haver de rellegir-los i rellegir-los. Va ser com a despertar d’un malson", assenyala. Tot i així, s’ha hagut de presentar a l’accés a l’examen MIR cinc vegades i, finalment, està estudiant l’especialitat de Metge de Família, però en un any més del programa formatiu oficial, ja que li han concedit una pròrroga a causa de la neurodivergència.
"Empatia i paciència"
Amb la medicació, la Lisa ha aconseguit disminuir els símptomes, però encara ha d’apuntar "absolutament tot" el que li expliquen els pacients perquè, si no, pateix oblits importants. I, de vegaddes, no és capaç de trobar les paraules adequades. Però també té fortaleses, com "l’empatia i la paciència" amb els pacients amb dificultats i la "tenacitat a l’hora de buscar solucions".
També li va bé participar en la teràpia grupal que organitza la Fundació InGada, on ha trobat "la seva veritable família". "Estar amb gent com jo m’ha suposat un canvi radical: ara em sento compresa", explica mig plorant.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys