CONTEXT
El Besòs i la resiliència climàtica
Els plans per fer aigua regenerada al riu han de deixar d’estar en ‘stand by’ per passar a tenir pressupost

E l canvi climàtic. Adaptar-s’hi. I la capacitat per ser resilients. Aquest és un mantra repetit quan parlem de canvi climàtic i dels seus devastadors efectes en multitud de variants: onades de calor, xàfecs terribles o persistents sequeres.
Així, si traduïm aquesta màxima al nostre context mediterrani, el principal taló d’Aquil·les per al nostre entorn, els nostres espais naturals, la nostra biodiversitat, així com per a també la mateixa vida i economia és la política d’aigua.
Catalunya pateix una sequera que ja s’allarga més de tres anys. L’estrès hídric no només l’han viscut empreses i famílies. També l’han patit espais naturals, rius, aiguamolls. I la perspectiva és que aquest estrès ambiental per la falta d’aigua vagi a més, en un escenari que pot significar un canvi més accelerat dels nostres boscos, zones naturals i el nostre paisatge.
Al seu torn, necessitem fer possible que l’aigua regenerada, l’aigua tractada de les aigües residuals, passi a ser una oportunitat per a usos industrials que no necessiten aigua d’alta qualitat; per obrir l’obligació que tota nova construcció tingui una doble xarxa d’aigua; per a l’ús d’aigües regenerades als banys de les llars; per al manteniment i reg de zones verdes; i, el més rellevant, per garantir que determinades zones amb valors ambientals i en biodiversitat es mantinguin i s’ampliïn.
En paral·lel, Catalunya ha viscut un petit miracle de recuperació d’un riu: el Besòs. Tots els qui hem sigut veïns i crescut entorn del Besòs sabem com l’espai ha passat de ser una quasi claveguera a cel obert a ser un riu on es multiplica la biodiversitat i representa un espai d’oci per a centenars de milers de persones que habiten els entorns, en àrees denses i amb falta d’espais verds. Aquest miracle és fruit de decisions del passat. Es va contemplar el soterrament del riu, però l’opció triada va ser garantir un espai on el riu ha acabat jugant un paper central en la recuperació de la biodiversitat i la millora de la qualitat de vida de milers de persones.
Doncs bé, en aquest context, és un factor determinant garantir que els plans per fer aigua regenerada al Besòs deixin d’estar en stand by i passin a tenir pressupost.
L’última sequera no s’hauria pogut afrontar sense la planta d’aigua regenerada del Llobregat. Una sequera que ha sigut més greu que les anteriors, i m’atreveixo a dir que menys que la següent. Simplement, no hauríem resistit.
Notícies relacionadesAvui, es tracta de definir uns compromisos que no només redoblin la resiliència, sinó que també garanteixin el subministrament per a famílies i empreses i el canvi d’usos per a un ús més gran de l’aigua regenerada. Seria poc responsable no garantir la resiliència de l’àrea metropolitana de Barcelona, estretament vinculada a la planificació en matèria d’aigua regenerada.
Finalment ens atrevim a somiar. El riu Besòs ha sigut protagonista d’un espai de biodiversitat. Al seu torn, el sistema deltaic va acabar sepultat sobre zones industrials i residencials. Però és cert que avui, amb intervenció i decisió, es podria fer que espais pròxims a la desembocadura apareguessin com a noves zones humides, on mantenir i incrementar la biodiversitat. Noves zones humides que són els espais amb més biodiversitat. Aquesta estratègia de resiliència només és possible amb noves polítiques en matèria d’aigua, particularment amb aigua regenerada, orientada a guanyar els espais esmentats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"