Els efectes del temporal

Alerta per virus i infeccions

L’hospital valencià de La Fe envia un protocol contra malalties dèrmiques, respiratòries, gastrointestinals i de transmissió per insectes. 

Alerta per virus i infeccions
2
Es llegeix en minuts
LLUÍS PÉREZ

Els hospitals valencians, especialment els més pròxims a la zona zero de la tragèdia, estan ja preparats per assistir les malalties derivades de la convivència amb el fang, l’aigua estancada i les restes orgàniques en descomposició en els municipis més afectats. S’està molt atent a l’evolució dels problemes de salut pública; ahir mateix, es va reunir fins a tres vegades el grup d’experts amb membres de la Conselleria de Sanitat i el Ministeri.

En principi, són dos els focus sobre els quals es presta especial atenció en aquests moments, com va explicar ahir el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en una compareixença pública. Són les malalties gastrointestinals, pel consum d’aliments en mal estat o per aigua contaminada; i les infeccions dèrmiques, provocades per talls en els treballs de neteja. En cas de no curar-se immediatament o supervisar-se per part del personal sanitari, podrien causar problemes més greus. "És important acudir als punts d’assistència –va afirmar–. Només per comprovar si, partint de la seva cartilla de vacunació, es necessités administrar-ne alguna com la del tètanus". Hi ha prou dosis. Entre les recomanacions, s’insisteix a participar en la neteja protegits amb mascareta –se n’han enviat 800.000–, amb mànigues i camals llargs, protecció ocular i calçat adequat.

Protocol d’actuació

Els hospitals han sigut previnguts. En el de La Fe, on la disponibilitat de llits està assegurada, dissabte es va remetre al personal un protocol d’Atenció inicial al pacient amb infecció aguda en situació d’inundació amb quatre grups de malalties: infeccions cutànies, respiratòries, gastrointestinals i d’altres de transmeses per vectors. Aquestes últimes preocupen menys, de moment.

"La situació és dinàmica i canviant", va assegurar Gómez. I, per això, des del grup de resposta immediata sanitària, segueixen l’evolució dels escenaris amb el "criteri dels tècnics" especialitzats. El cert és que Sanitat està insistint molt a transmetre les recomanacions de salut pública a la ciutadania, malgrat que dimecres el president Carlos Mazón va assegurar que no hi havia "tant risc d’insalubritat" a l’haver "corregut l’aigua". No obstant, ahir, Gómez va considerar que Mazón "no es va precipitar" perquè la "situació és canviant" i, en aquest moment, preocupa la reobertura dels 57 centres de salut afectats.

Notícies relacionades

Un dels reptes de la sanitat pública és habilitar cursos perquè el personal sanitari de les zones afectades per la dana o que treballi en centres de la zona zero puguin arribar a temps cada dia al seu lloc de treball. Va ser una de les qüestions abordades en la reunió amb els sindicats dissabte.

En principi, els responsables del departament estan treballant en dues possibles solucions. La primera, la més ràpida, és que cada departament habiliti fórmules col·laboratives per compartir vehicles cap al centre de treball, cosa que s’està fent a través de les xarxes socials. La segona d’elles, molt més complexa, és el disseny de rutes d’autobús amb diferents punts d’origen i destí en els municipis més afectats, en diferents horaris.