Sánchez destina a València el desplegament militar "més gran"
El president del Govern descarta prendre el control de la gestió de la dana, considera que les autoritats valencianes són les que «millor coneixen el terreny» i emplaça Mazón que «demani més recursos si els necessita»
Sense declaració d’emergència nacional ni augment del nivell d’alerta per part del Govern d’Espanya –que hauria suposat prendre el control de la crisi–, però sí "el desplegament més gran de la història de les Forces Armades al nostre país en temps de pau" davant una situació "dramàtica" i sobre la qual va reconèixer "carències severes". És el resum de la compareixença d’ahir del president de l’Executiu central, Pedro Sánchez, després de reunir el Comitè de Crisi a la Moncloa. El president va anunciar l’enviament de 5.000 efectius militars i 5.000 efectius policials més de cara a atendre les tasques d’emergència de la dana.
Sánchez destina a València el desplegament militar "més gran" /
El Govern va acceptar la petició que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, havia fet uns minuts abans de la compareixença i amb qui Sánchez va dir que havia parlat per telèfon. El president va insistir que si necessitava més recursos, el Govern els donaria, però que els havia de demanar. Aquests 5.000 soldats s’afegiran als 2.500 que ja estaven en terres valencianes, inclosos els 1.600 de l’UME.
Aquest nou contingent es complementarà amb un vaixell amfibi de l’Armada que s’instal·larà al port de València, però també s’hi sumen 5.000 policies nacionals i guàrdies civils extra, "duplicant la xifra" que actualment hi ha dels dos cossos de seguretat, que arribarà fins als 10.000 efectius. Tot això sumarà "el desplegament més gran de les Forces Armades al nostre país en temps de pau", va explicar Sánchez, que va assenyalar que gràcies a aquesta intervenció s’han rescatat ja a més de 4.800 persones i que 30.000 més han sigut auxiliades.
Resposta insuficient
No obstant, lluny de donar per controlada la situació, Sánchez va admetre que és "dramàtica". "És la inundació més greu que ha vist el nostre continent en aquest segle i sé que la resposta que estem donant no és suficient, sé que hem de millorar i donar-ho tot, però això ho hem de fer tots junts", va expressar el president.
L’apel·lació als "problemes" i les "carències" no implicaran un gir de timó en la gestió de la crisi ni que el Govern central assumeixi el comandament de la situació. Sánchez ho va rebutjar. "No es tracta que l’Administració General de l’Estat reemplaci l’Administració autonòmica. Ara cal recolzar-la i orientar-la amb mesures tècniques, que és la manera més ràpida d’actuar", va afirmar el president, tot justificant que les autoritats valencianes "són les que més bé coneixen el terreny" i que és necessari aprofitar aquesta "capil·laritat".
Sánchez va mostrar la disposició del Govern "per ajudar" i va instar Mazón que, en cas de necessitar més recursos, "els demani". Sánchez va insistir que està disposat a enviar tots els recursos que es reclamin, però que ha de sol·licitar-los el cap del Consell, una manera de recordar que les competències estan en el president autonòmic.
Les seves paraules van ser una rèplica velada a les peticions de dirigents del PP, amb el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, al capdavant, que es declari l’"emergència nacional" i l’Estat n’assumeixi el control, que implicaria treure el comandament de la gestió a Mazón. "En una emergència nacional cap govern espera, sinó que actua", deia el comunicat penjat en el perfil del partit i de Feijóo.
"Hem d’oblidar les nostres diferències i deixar les ideologies, les sensibilitats territorials i les discrepàncies a una banda, i actuar com un país unit, en la diversitat i davant l’adversitat", va reiterar Sánchez, volent allunyar-se del xoc plantejat per Génova. Les paraules d’"unitat" no van impedir un toc a Mazón a l’assegurar que hi haurà "temps per analitzar les negligències".
Notícies relacionadesLes Forces Armades atendran les quatre prioritats que va assenyalar el president del Govern: rescatar els que encara estiguin atrapats, recuperar els cossos de les víctimes, garantir els subministraments als municipis afectats i reforçar la seguretat davant els casos de robatoris i pillatge, pels quals ja hi ha 82 detinguts.
A més, va afegir una "cinquena prioritat": la recuperació econòmica. Sánchez va reiterar que dimarts vinent el Consell de Ministres declararà la "zona greument afectada per fenomen natural" i va anunciar que es crearà una comissió interministerial "per impulsar la reconstrucció i el rellançament d’aquestes zones". També va assenyalar que des del Ministeri d’Hisenda autoritzarà que la Generalitat pugui realitzar "totes les despeses d’urgència que necessiti sense límit".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs